Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kokoelmapolitiikan muistilista museoille julkaistu englanniksi


Vuoden 2013 lopulla julkaistu Kokoelmapolitiikan muistilista museoille on julkaistu nyt myös englanniksi. A Checklist for Museum Collections Management Policy on ohje kokoelmapolitiikan laatimiseen. Se on alun perin laadittu suomalaisten kulttuurihistoriallisten ja taidemuseoiden tarpeisiin.

Jo muistilistan ensimmäinen työversio käännettiin englanniksi, koska kirjoittajat halusivat kerätä palautetta myös ulkomaisilta kollegoilta. Kirjoittajat lupasivat kommentointiin osallistuneille, että työn valmistuttua se julkaistaan myös englanniksi. Englanninkielinen käännös mahdollistaa kansainvälisen keskustelun ja yhteistyön kokoelmahallinnan kehittämisessä.

Kokoelmapolitiikan muistilistan ovat laatineet projektipäällikkö Maija Ekosaari Vapriikista sekä amanuenssi Sari Jantunen ja intendentti Leena Paaskoski Suomen Metsämuseo Lustosta Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa SAKU-hankkeessa vuosina 2011-2013, ja se on julkaistu suomeksi yhteistyössä Museo 2015 -hankkeen kanssa 2013. Englanninkielisen käännöksen ovat tehneet Jyri Kokkonen ja kirjoittajat.
Checklist_FrontPage

Kokoelmapolitiikka on museon laatima strateginen asiakirja, joka kiteyttää museon toiminta-ajatuksen. Kokoelmapolitiikka määrittelee mitä museon kokoelmissa on, mitä museo tallentaa kokoelmiinsa ja miten tallennustyö toteutetaan. Kokoelmapolitiikassa kuvataan museon kokoelmahallinta ja siihen liittyvät prosessit, esimerkiksi esineiden vastaanotto ja dokumentointi, niiden käyttö museossa ja sen ulkopuolella sekä esineiden poistot. Kokoelmapolitiikka linjaa myös kokoelmien ja niiden kartuttamisen tulevaisuuden.

Muistilista perustuu lukuisiin suomalaisten kulttuurihistoriallisten museoiden ja taidemuseoiden julkaistuihin kokoelmapoliittisiin ohjelmiin sekä tekijöiden omiin näkemyksiin ja kokemuksiin kokoelmatehtävän hoitamisesta. Muistilistaa ovat kommentoineet ja testanneet useat suomalaiset museoammattilaiset. Lisäksi englanninkielisen version tekemisessä on hyödynnetty julkaisua ICOM / CIDOC International Guidelines for Museum Object Information: The CIDOC Information Categories (1995).

Linkit pdf-tiedostoihin:

A Checklist for Museum Collections Management Policy
Kokoelmapolitiikan muistilista museoille


Lisätietoja julkaisusta:

Maija Ekosaari
mekosaar@gmail.com
040-806 2764 SivukarttaSivu päivitetty 9.12.2014
© Museovirasto