Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museo 2015 Open Culture -konferenssissa Lontoossa


Collections Trust on lähes nelikymppinen riippumaton brittiläinen järjestö, jonka tavoitteet liittyvät museokokoelmien hallinnan ja saavutettavuuden parantamiseen. Collections Trust näkyy museokentällä maailmanlaajuisesti etenkin ylläpitämänsä kokoelmahallinnan standardin SPECTRUMin kautta, johon myös Museoiden luettelointiohje perustuu. Museovirasto on solminut Collections Trustin kanssa National Partner -sopimuksen, jonka perusteella Museo 2015 -hanke edistää ylpeänä standardia Suomen museokentällä. Oli siis monta hyvää syytä matkustaa Collections Trustin järjestämään Open Culture -konferenssiin, joka pidettiin 24.-26.6.2014.

Konferenssi kokoaa vuosittain Lontoon Kia Oval -stadionin krikettiviheriön äärellä sijaitsevaan kokoustilaan satoja museo-  ja kulttuuriperintöalan toimijoita, etupäässä museoiden kokoelmatyöntekijöitä mutta myös esimerkiksi kokoelmahallintajärjestelmiä tekevien ja digitointia toteuttavien yritysten edustajia. Tämän vuoden otsikko oli: "Putting your collection to work", jonka mukaisesti kuultiin puheenvuoroja yleisön saavuttamisesta pohdintoja kokoelmaihmisten profiilin nostamiseksi. Niin, kokoelmatyö tosiaan jää helposti valovoimaisen näyttelytyön varjoon, joka on varmasti yleismaallinen huoli alan ammattilaisten keskuudessa.

Museo 2015 -hankkeen näkökulmasta mielenkiintoisin osio koettiin itse asiassa jo varsinaista konferenssia edeltävänä päivänä, jolloin osallistuimme erilliseen SPECTRUM -tapaamiseen. Siellä kuultiin standardiin liittyvät kuulumiset ja raportit liittyen sen leviämiseen maailmalla. Suomen ja Museo 2015 -hankkeen puolesta puheenvuoron piti luettelointikoordinaattori Leena Furu kertoessaan Museoiden luettelointiohjeesta. Vastaavasti kuulimme katsaukset esimerkiksi Ruotsin ja Norjan osalta, joista jälkimmäisestä jäi mieleen kattavalta vaikuttanut galluptyyppinen tutkimus sikäläisen museokentän näkemyksistä kokoelmahallintaan ja standardiin liittyen. Numerorikkaudessaan kuivakoita powerpoint -kalvoja, mutta erittäin tarpeellista asiaa. Museokentän näkemyksiä luettelointitavoista ja standardeista tosiaan kuulisi mielellään.

Session päätti erinomainen round table -osuus, jossa Collections Trust keräsi paikallaolijoiden näkemyksiä standardin kehittämiseksi. Näin Collections Trust noudattaa lupaustaan, että SPECTRUM -yhteisön jäsenet pääsevät mukaan standardin kehitystyöhön, joka on tärkeää, koska kehittyvästä ja elävästä ohjenuorastahan tässä on kyse.

Kaiken kaikkiaan Lontoossa oli tarjolla kattava repertuaari museokokoelmiin ja niiden hallintaan liittyviä luentoja sekä suuri näyttelytila, jossa lukuisat kaupalliset toimijat esittelivät tuotteitaan (lisäksi ikkunan takana oli jatkuvasti käynnissä krikettipeli!). Mielenkiintoinen kokonaisuus, ja kuten usein tämän tyyppisissä konferensseissa, hedelmällisimpiä olivat tauot ja iltaohjelmat, jolloin verkostoituminen on helppoa.

Open Culturella oli myös vahva Twitter-näkyvyys, johon järjestävä taho jatkuvasti yleisöä rohkaisi. Tulokset löytää hashtagilla #OC14.

Linkkejä:
Collections Trust: http://www.collectionstrust.org.uk/
Open Culture 2014: http://www.collectionstrust.org.uk/openculture-2014
SPECTRUM: http://www.collectionstrust.org.uk/spectrum/spectrum-homepage
Museoiden luettelointiohje: http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015/museoiden_luettelointiohje


Open Culture konferenssin esite
Leena esitys
Spectrum-primary-logo-rgb
Open Culture -esite.
Leena pitämässä puheenvuoroaan.


 SivukarttaSivu päivitetty 28.7.2014
© Museovirasto