Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg


 Museoiden luettelointiohje käytettävissänne!

Museoiden luettelointiohje sisältää satoja luettelointiohjeita, joiden avulla museot voivat tallentaa tietoa kokoelmistaan systemaattisesti samalla tavalla, kansainvälisten standardien mukaisesti. Yhdenmukainen luettelointi tuottaa laadukasta tietoa, joka on helposti haettavissa, siirrettävissä ja käytettävissä sekä suuren yleisön tavoitettavissa.


Museoiden luettelointiohje on julkaistu 27.2.2014 verkkosivustona osoitteessa www.luettelointiohje.fi. Ohje on ladattavissa myös viitenä erillisenä pdf-tiedostona, joista jokainen käsittelee vain yhden objektityypin luettelointia

Ohje on ohjelmistoriippumaton eli se on tarkoitettu kaikkien kokoelmahallintajärjestelmien kanssa käytettäväksi. Luettelointiohjeet soveltuvat sekä yksittäisten objektien että objektiryhmien tietojen tallentamiseen.


Museoiden luettelointiohjeen noudattaminen edistää kokoelmien saavutettavuutta, näkyvyyttä ja käytettävyyttä. Ohjeen mukainen luettelointi edistää tietojen siirtämistä Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-palveluun ja sitä kautta lopulta maailmanlaajuiseen levitykseen.


Museoiden luettelointiohje on laadittu Museo 2015 -hankkeen luettelointityöryhmässä, joka on suomentanut ja muokannut ohjeen perustana olevan SPECTRUM-standardin runsaat 500 ohjetta. SPECTRUM valittiin suomalaisten museoiden luettelointistandardiksi sen kattavan sisällön ja laajan käytön vuoksi. Ohjeen kommentointiin on osallistunut myös laaja joukko museoammattilaisia ja muita asiantuntijoita. 


Lisätietoja:                             
Projektipäällikkö Eero Ehanti                     Luettelointikoordinaattori Leena Furu
040 128 6139                                            040 128 6146
eero.ehanti@nba.fi                                    leena.furu@nba.fi


Linkit:

Museoiden luettelointiohjeen verkkosivut: www.luettelointiohje.fi

Museoiden luettelointiohje pdf-julkaisuina: http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/julkaisut/museologia

Collections Trust: SPECTRUM
Luettelointiohjeet kuva verkkosivuista   


Kannet nettiin SivukarttaSivu päivitetty 13.5.2014
© Museovirasto