Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

SPECTRUM


SPECTRUM on englantilaisen Collections Trust -säätiön kehittämä ja ylläpitämä kokoelmahallintaan keskittyvä standardi. SPECTRUM on käytössä tuhansissa museoissa eri puolilla maailmaa luettelointia ohjaavana ja kokoelmiin liittyviä prosesseja mallintavana käytännön ohjeistuksena. SPECTRUM valittiin suomalaisten museoiden luettelointistandardiksi sen kattavan sisällön, ylläpidon varmuuden ja laajan kansainvälisen käytön vuoksi.

SPECTRUM sisältää kuvaukset 21:sta kokoelmahallintaan liittyvästä prosessista sekä määrittelyt ja ohjeet objekteista luetteloitavista tiedoista. Museo 2015 -hankkeessa Museoiden luettelointiohjeeseen suomennettiin ja muokattiin suomalaisiin käytäntöihin soveltuvaksi SPECTRUM-standardin version 4.0 liite 1 (Appendix 1, Information Requirements). Se sisältää 504 yksittäistä luettelointiohjetta esimerkkeineen. Museoiden luettelointiohjeesta on jätetty pois ne SPECTRUMin ohjeet, jotka ovat tarpeettomia tai suomalaisiin käytäntöihin soveltumattomia. Ohjeeseen on lisätty suomalaisessa luetteloinnissa välttämättömiä luettelointiohjeita, joita SPECTRUM ei sisällä.

Museovirasto liittyi vuonna 2013 SPECTRUM-käyttäjäyhteisöön muiden standardin kääntäneiden ja lokalisoineiden National Partnereiden seuraan. National Partnerina Museovirasto ylläpitää ja kehittää kansallista käännöstä SPECTRUM-standardista, seuraa sen käyttöä Suomessa ja osallistuu SPECTRUM:n kansainväliseen kehittämistyöhön. SPECTRUM National Partnereita ovat Belgia, Brasilia, Saksa, Hollanti, Norja, Portugali ja Slovenia.

Spectrum-primary-logo-rgb


 SivukarttaSivu päivitetty 22.12.2015
© Museovirasto