Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoiden luettelointiohje


Museoiden luettelointiohje on museoiden yhteinen luettelointityökalu ja se soveltuu erilaisten aineistojen luettelointiin kaikissa museoissa. Ohje on järjestelmäriippumaton eli se on tarkoitettu kaikkien kokoelmahallintajärjestelmien kanssa käytettäväksi. Luettelointiohjeet soveltuvat sekä yksittäisten objektien että objektiryhmien tietojen tallentamiseen.

Museoiden luettelointiohje on julkaistu verkkosivustona osoitteessa www.luettelointiohje.fi. Ohje on ladattavissa myös viitenä erillisenä pdf-tiedostona, joista jokainen käsittelee vain yhden objektityypin luettelointia:


Museoiden luettelointiohje laadittiin Museo 2015 -hankkeen luettelointityöryhmässä, joka suomensi ja muokkasi vuosien 2012 - 2013 aikana ohjeiden perustana olevan kansainvälisen SPECTRUM-standardin suomalaiseen kokoelmahallintaan soveltuvaksi. Ohjeen kommentointiin on osallistunut myös laaja joukko museoammattilaisia ja muita asiantuntijoita.

Museoiden luettelointiohjeen noudattaminen edistää kokoelmien saavutettavuutta, näkyvyyttä ja käytettävyyttä. Ohjeen mukainen luettelointi edistää tietojen siirtämistä järjestelmästä toiseen tai ulkoisiin palveluihin kuten Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-palveluun ja sitä kautta lopulta maailmanlaajuiseen levitykseen.

Luettelointiohjeen ruotsinkielinen käännös Katalogiseringsanvisning för museer julkaistaan alkuvuodesta 2016.Luettelointiohje_logo

 SivukarttaSivu päivitetty 22.12.2015
© Museovirasto