Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kaasukello 780x250 Pia Lonardi CC BY-SA 4Kaasukellosisylty 780x250 Pia Lonardi CC BY-SA 4Graffiti 780x250 Pia Lonardi CC BY-SA 4Seminaaripaikka3 Pia Lonardi CC BY-SA 4Kooste Museoalan Teemapäiviltä 2014

Teema: Kenen museo? Museot ja yhteisöllisyys
Ajankohta: 11.-12.9.2014
Paikka: Uuden sirkuksen keskus Cirko (Solmu), Suvilahti, Helsinki
Järjestäjä: Museoviraston Kehittämispalvelut


Kenen museo? Museot ja yhteisöllisyys


Museoiden juuret ovat yhteisöissä. Museot tallentavat yhteisönsä arvokkaaksi koettua perinnettä ja kulttuuria jälkipolville, vaalivat arvoja ja vahvistavat identiteettiä. Mutta ovatko museot yhä tärkeitä tämän päivän yhteisöille? Onko yhteisöllisyys edelleen museoiden olemassa olon perusta? Tunnistavatko museot ympäröivät yhteisönsä ja niiden erilaiset tarpeet?

Kaksipäiväisillä Teemapäivillä pureuduttiin museoihin ja yhteisöllisyyteen liittyviin kysymyksiin. Seminaarissa tarkasteltiin mm. sitä, millaisia merkityksiä museoilla on erilaisille yhteisöille, millaisia rooleja yhteisöillä on tämän päivän museoiden toiminnassa ja millaisia mahdollisuuksia yhteisöjen osallistaminen tarjoaa.

Ohjelmassa oli ulkomaalaisia ja kotimaisia asiantuntijaluentoja ja puheenvuoroja, ajankohtaisia projektiesittelyjä, teräviä kipinäpuheita, monimuotoisia keskusteluja sekä rentoa yhdessäoloa kollegoiden kanssa.

Seminaariopas

Teemapäivien seminaarioppaasta löytyy lisätietoja puhujista, puheenvuorojen abstraktit sekä päivien ohjelma:

Kenen museo? -seminaariopas (pdf)


LuentoesityksiäAamiaiskeskustelut


  1. Kulttuuriperintö kansalaisten asiana (pdf)
  2. Kysy, kuuntele, kerro! Miten osallistua avoimessa prosessissa? (pdf)
  3. Mikä tekee ihmisryhmästä yhteisön? (pdf)
  4. 'Wonderful things' or 'Wonderful stories'; what communities really want from museums? (pdf)
  5. Yhteisö mukaan strategiatyöhön
  6. Yhteisöllisyys museokentän sisällä? (pdf)
  7. Yleisösuhde somessa - yhteisöllisyyttä vai markkinointia? (pdf)


Keskustelu: Kenelle kulttuuriperintö kuuluu? Keskustelu yhteisöllisestä museosta


Torstaina 11.9.2014 käyty paneelikeskustelu lähetettiin verkon välityksellä kaikille kiinnostuneille. Puolentoista tunnin aikana keskusteltiin mm. siitä, kenen kulttuuriperintöä tallennamme ja välitämme? Kuka saa osallistua kulttuuriperinnön määrittelemiseen ja arvottamiseen? Mikä tekee museosta yhteisöllisen?

Paneelia johti Museoviraston kehittämisjohtaja Carina Jaatinen. Lisäksi keskustelussa olivat mukana:

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtaja Tiina Merisalo
Helsingin kaupunginkirjaston kirjastotoimen apulaisjohtaja Saara Ihamäki
Brages Pressarkivetin arkistonjohtaja Jessica Parland-von Essen
Helsingin yliopiston kansatieteen professori Katriina Siivonen


Kaasukellosisältä Teema14 Lonardi CC BY-SA 4

Vuoden 2014 Teemapäiviä vietettiin Helsingin Suvilahdessa.
Kuva: Pia Lonardi CC BY-SA 4.0

Circo ulko 5 STi 2014

Syyskuun säät sallivat teemapäiväläisiä. Niin lounasta kuin kahviakin oli mahdollista nauttia Ravintola Lämmön terassilla viehättävässä Suvilahdessa.
Kuva: Soile Tirilä/Museovirasto


Aamiaiskeskustelu Museo2015 Lonardi CC-BY SA

Vuoden 2014 Teemapäivillä keskusteltiin perjantaina aamiaisen lomassa mm. yhteisöllisyydestä museokentän sisällä. Museo 2015 -ryhmän vetämässä pöydässä käytiin hyvää keskustelua.
Kuva: Pia Lonardi CC BY-SA 4.0


Aamiaiskeskustelu Faro Lonardi CC-BY SA


Yhden keskustelun aiheena oli Faron sopimus.
Kuva: Pia Lonardi CC BY-SA 4.0


 

Yhteisöllisyys tänään


Demos Helsinki: Osaamisdemokratia
"Demos Helsinki tutkii uudenlaisten yhteisöjen merkitystä hyvinvoinnille. Vertaisyhteisöt, porukat, järjestöt, yhteiskunnalliset yritykset ja monet muut rakentavat uudenlaisia toimintatapoja ja uudenlaista yhteiskuntaa."


 
Sitra: Yhteisöllisyys
Sitran sivustoilla on tutustuttavana laaja kokoelma aineistoja ja kirjoituksia tämän päivän yhteisöllisyydestä. Sivusto toimiikin oivana lähtöpaikkana aiheesta kiinnostuneelle surffaajalle.


 
Yhteismaa
Yhteismaa toimii uudenlaisen kaupunkikulttuurin eturintamassa ja on tuottanut yhteisöllisiä tapahtumia Siivouspäivästä Galleriakeskiviikkoon.


Museot mukana yhteisöissä / Yhteisöt mukana museoissa

 
Case: Derby Silk Mill
Derby Silk Mill uudisti toimintansa yhdessä paikallisten ihmisten kanssa.
Aiheesta bloggaavat esimerkiksi Jasper Visser: The Convincing Transformation of the Derby Silk Mill ja
Nina Simon: New Approach, Historic Mission: Remaking a Factory Museum via Community Co-Production.


Nina Simon: Opening up the museum
Videolla Santa Cruz Museum of Art & Historyn johtaja Nina Simon puhuu siitä, miksi hänen mielestään museoiden tulisi olla läsnä oman yhteisönsä arjessa. [video]

Nina Simon ylläpitää myös suosittua blogia Museum 2.0.


Museot, yhteisöt ja digitaalinen maailma

 
Case: Democratising the Rijksmuseum [pdf]
Joris Pekel kirjoittaa Rijksmuseumin kokoelmien avaamisesta myös Europeana Pro -blogissa: How the Rijksmuseum opened up its collection - a case study.

Aiheesta uutisoitiin lisäksi Creative Commons -sivustolla: Rijksmuseum case study: Sharing free, high quality images without restrictions makes good things happen.


 
Europeana Strategy 2015-2020
Europeana on monelle tuttu, mutta nyt kannattaa tutustua Europeanan Strategiaan 2015-2020.


 
Sharing is Caring
Sharing is Caring on Kööpenhaminassa vuodesta 2011 järjestetty seminaari. Vuoden 2014 seminaarin aiheena oli "Working with our users". Seminaarisarjan pohjalta on toimitettu vuonna 2014 myös julkaisu, SHARING IS CARING. Openness and sharing in the cultural heritage sector (ed. by Merete Sanderhoff). Julkaisu on ladattavissa myös pdf-muodossa. [pdf](Museo)tulevaisuus

 
American Alliance of Museums: TrendsWatch 2014
AAM julkaisee trendikatsauksen vuosittain. Sen mukaan vuoden 2014 nousevia trendejä ovat sosiaalinen yrittäjyys, moniaistiset kokemukset, Big Data, yksityisyys, jakamisen talous ja robotit. Julkaisu on ladattavissa myös pdf-muodossa. [pdf]


 
CODE | WORDS: Technology and Theory in the Museum
"Project CODE | WORDS is an experimental discursive publishing project that gathers a diverse group of leading thinkers and practitioners to explore emerging issues concerning the nature of museums in light of the dramatic and ongoing impact of digital technologies on society."

Erityisesti suosittelemme tutustumaan Michael Edsonin kirjoitukseen "Dark Matter - The dark matter of the Internet is open, social, peer-to-peer and read/write - and it's the future of museums". (Kiitos vinkistä @MariaAnnele!)


 
Sitra: Tulevaisuus
Miltä tulevaisuus näyttää? Minkälaisten haasteiden edessä olemme? Miten museoalan osaamista tai museosisältöjä voisi valjastaa osaksi tulevaisuuden ratkaisuja?


 
the museum of the future
Jasper Visser pohtii blogissaan muun muassa museoiden yhteiskunnallisia mahdollisuuksia ja tehtäviä, kertoo inspiroivia esimerkkejä maailmalta ja miettii, minkälaisista aineksista tulevaisuuden museot voisivat rakentua.Muuta innostavaa

 
Mesenaatti.me
Mesenaatti.me on kaikille suunnattu yhteisörahoituspalvelu. Mitä jos museoiden yhteisöllisiä hankkeita suunniteltaisiin ja rahoitettaisiin yhdessä osallistuvien yhteisöjen kanssa? Yhteisörahoitus ja siihen liittyvät mahdollisuudet ovat vielä etenkin Suomessa pääosin tutkimatonta aluetta, mutta esimerkiksi amerikkalaisella kickstarter -sivustolla museoprojekteja löytyy jo useita.Vaikuttavamuseo.fi
Sivusto tarjoaa innoitusta ja työkaluja museoiden strategisen profiilin rakentamiseen sekä asiakaslähtöisen toiminnan kehittämiseen.


 
Sivun yläosan kuvat: Pia Lonardi CC BY-SA 4.0


 SivukarttaSivu päivitetty 6.6.2016
© Museovirasto