Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kuvatiedot Arkisto
Raaseporin linnan etelyfasadin piirustusOlavinlinnaan liittyviy asiakirjojaKuusiston kartanoAlikartanon vyrityssuunnitelma
ASIAKASPALVELU
ARKISTON HISTORIAA
ARKISTOAINEISTOT YHTEYSTIEDOT

Rakennetun ympäristön aineistot


Rakennettuun ympäristöön liittyvää arkistomateriaalia on paljon hallinnollisen aineiston, tutkimusraporttien ja piirustusten joukossa. Arkistossa on esimerkiksi rakennuksia ja rakennettua kulttuuriympäristöä koskevia inventointeja ja rakennushistoriaselvityksiä. Julkaisumuodossa olevat rakennushistorialliset selvitykset löytyvät kirjastosta. Museoviraston arkistossa on myös muiden toimijoiden tuottamia tutkimusraportteja. Sekä rakennetun ympäristön että arkeologian tutkimusraportit on luetteloitu Kulttuuriympäristön tutkimusraportit -tietokantaan omiin osioihinsa. Valtaosa rakennetun ympäristön tutkimusraporteista on digitoitu ja suurin osa niistä on katseltavissa rekisteriportaalin kautta.

Museoviraston arkistoon kuuluu paljon karttoja ja piirustuksia. Pääasiassa nämä aineistot liittyvät arkeologiaan ja rakennettuun ympäristöön. Pelkästään rakennettuun ympäristöön liittyviä piirustuksia on luetteloitu lähes 30 000. Rakennettuun ympäristöön liittyvien piirustuksien rungon muodostavat viraston omien piirtäjien mittaus- ja dokumentointipiirustukset. Arkistossa on edelleen myös lahjoituksena saatuja vanhoja rakennuspiirustuksia sekä lähinnä Museoviraston entisiin omiin kohteisiin liittyviä konsulttien laatimia piirustuksia. Arkistossa on paljon mittauspiirustuksia esimerkiksi kirkoista ja maaseuturakennuksista kuten kartanoista. Yleensä rakennuksesta on mitattu ainakin pohja, usein myös julkisivut ja leikkaukset on dokumentoitu. Piirustukset on aiemmin luetteloitu Rakennetun ympäristön piirustusluetteloon, mutta nykyisin ne luetteloidaan Muskettiin, jonne voidaan liittää metatietojen lisäksi digitoituja piirustuksia.

Ikänsä ja/tai tekijänsä vuoksi rariteettipiirustuksiksi luokitellut piirustukset siirrettiin vuoden 2011 organisaatiouudistuksessa Museoviraston Kuvakokoelmien vastuulle. Tämän lisäksi joitakin piirustusaineistoja on siirretty esimerkiksi Kansallisarkistoon ja Arkkitehtuurimuseoon.

Aineistoluettelot


 SivukarttaSivu päivitetty 7.4.2017
© Museovirasto