Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Mikä liikuntapaikka on sinulle tärkein?


Suomessa on aina liikuttu luonnonympäristössä: uitu järven rannalla, luisteltu ja hiihdetty järven jäällä, pyöräilty hiekkateillä. Vasta kun suurin osa suomalaisista muutti asumaan kaupunkeihin, vapaa-ajanliikunnasta tuli käsite ja liikuntaympäristöjen rakentaminen vauhdittui. Monien liikuntamuistot liittyvät koulujen saleihin ja lenkkipoluille, mäkihypyn ja hiihdon kilpailuihin. Muistoihin tallentuvat myös mittavat hallit, laskettelurinteet ja skeittipuistot. Liikuntalajien kirjo on laaja ja liikunta- ja urheilupaikkoja lasketaan olevan liki 30 000. Ne ovat jokapäiväistä elinympäristöämme ja oleellinen osa rakennettua maisemaamme.

Tällä kyselyllä kerätään tietoa liikuntaympäristöistä. Kysely on osa Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden 2012 liikuntaympäristöteemaa ja Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt -hanketta.

Tavoitteena on mm. lisätä ja julkaista tietoa liikuntaympäristöistä, osoittaa sotien jälkeen (1945-) rakennettujen liikuntaympäristöjen merkitys kulttuuriympäristönä sekä tuoda esiin mikä on hyvinvointivaltion rakentamien liikuntaympäristöjen merkitys kansalaisten hyvinvoinnille.

Toivomme vapaamuotoisia vastauksia eri-ikäisiltä ja eri tavoin liikkuvilta ihmisiltä. Kysymme sinulle tärkeästä paikasta, sen arvosta ja merkityksestä - lajista riippumatta. Kysymykset ovat vain lähtökohtia, joita voit soveltaa harkintasi mukaan.

Kyselyvastaukset arkistoidaan Kansallismuseon kansatieteelliseen arkistoon tutkimuskäyttöön. Vastauksista voidaan poimia sitaatteja valikoidusti myös Euroopan rakennusperintöpäivien viestintään. Mikäli et halua, että vastaustasi käytetään jälkimmäiseen tarkoitukseen, mainitse siitä kirjoituksessasi. Kyselyn yhteydessä Kansallismuseo haluaa täydentää esinekokoelmiaan erilaisilla liikuntavälineillä.

Kerro itsellesi tärkeästä liikuntaympäristöstä. Missä se sijaitsee ja millainen se on. Kerro liikuntapaikan vaiheista ja historiasta: koska se on rakennettu, miten se on muuttunut. Oletko itse ollut vaikuttamassa paikan syntyyn, rakentamiseen tai hoitoon?

Missä ympäristössä liikut mieluiten? Miksi?

Millaisia asioita arvostat omassa liikuntaympäristössäsi? Oletko huomannut muutoksia alueella tai ympäristössä, jossa harrastat omaa lajiasi? Ovatko muutokset olleet mielestäsi hyviä vai huonoja? Millaiset seikat tekevät liikuntapaikasta viihtyisän?


Millaisia liikuntaympäristöön liittyviä muistoja, tunnelmia ja kokemuksia sinulla on jäänyt mieleen? Millainen liikuntaympäristö tai -paikka on sinulle mieluinen tai epämieluinen?

Oletko ollut kuntoilijana, suorittajana tai yleisönä erityisen mieleenpainuvassa urheilupaikassa? Missä ja milloin? Mistä syystä paikka on jäänyt hyvin mieleesi?


Euroopan rakennusperintöpäivät
 
Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt

Kansallismuseo kartuttaa myös liikuntaan liittyviä esinekokoelmia

Suomen kansallismuseo täydentää liikuntaan liittyviä esinekokoelmiaan. Jos sinulla on liikuntavälineitä, jotka haluaisit lahjoittaa Kansallismuseolle, ota yhteyttä Kansallismuseon kokoelma- ja tutkimusyksikköön. Voit ottaa esineistä mieluiten digikuvat ja lähettää ne mahdollisimman tarkkojen tausta- ja yhteystietojesi kanssa museoon. Kokoelmistamme puuttuu esimerkiksi 1980- ja 1990-lukujen sulkapallon pelaamiseen sekä aerobiciin liittyvää esineistöä.

Voit myös soittaa ja kysyä Kansallismuseon kokoelma- ja tutkimusyksiköstä kiinnostusta sinulla oleviin esineisiin. Lisätietoja: intendentti Ismo Malinen, puh. 0295 33 6382, ismo.malinen@nba.fi.
Lapset jääkiekkoilevat Väinämöisen urheilukentällä

Lapset jääkiekkoilevat Väinämöisen urheilukentällä Helsingissä 1975. Kuva: Museovirasto, Volker von Bonin (7137:805)


Kotkan maauimala ennen vuotta 1960.


Kotkan maauimala ennen vuotta 1960. Kuva: Museovirasto, Albin Aaltonen (19780419:134)


Purjeveneitä Maarianhaminan edustalla.


Purjehdusta Maarianhaminan edustalla. Kuva: Museovirasto, Volker von Bonin (7137:228)


Hiihtäjiä autiotuvalla Kittilän Keimiöjärvellä 196


Hiihtäjiä autiotuvalla Kittilän Keimiöjärvellä 1960- tai 1970-luvulla. Kuva: Museovirasto, Teuvo Kanerva (19920507:1083)


Ratagolfin pelaajia Aulangolla.


Ratagolfin pelaajia Aulangolla. Kuva: Museovirasto, Volker von Bonin (7137:82)
 SivukarttaSivu päivitetty 27.5.2016
© Museovirasto