Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Digitoidut aineistot


Museoviraston / Suomen kansallismuseon kokoelmien esineistöä, historiallisia valokuvia ja arkistossa olevaa kulttuuriympäristöä koskevaa aineistoa digitoidaan, jotta ne saadaan tietoverkkojen kautta kaikkien ulottuville. Lisäksi digitointi parantaa aineistojen hallintaa ja vähentää alkuperäiseen aineistoon kohdistuvaa rasitusta.


Esinekokoelmat

Suomen kansallismuseon, Kulttuurien museon ja Suomen merimuseon kokoelmien digitoituun esineistöön voi tutustua Suomen museoiden kokoelmien verkkopalvelussa Museoiden Finna. Palvelussa on tällä hetkellä mm. huonekaluja, rekiä, tekstiilejä ja leikkikaluja Suomen kansallismuseon kansatieteellisistä kokoelmista sekä historiallisten kokoelmien rahakokoelmia, arktisten alueiden kansojen esineistöä Kulttuurien museon kokoelmista sekä Suomen merimuseon kuvakokoelmia ja laivapiirustuksia.

Museot.finna.fi


Museoesineiden haku Finnasta

Valitse etusivulta "Haulla löydät" -kohdasta linkki "Esineitä". Jatka vasemmalta "Rajaa hakua"-valikosta kohdasta "Toimiala", valitse "Museot".

Tämän alapuolelta kohdasta "Organisaatio" valitse kohta "Museovirasto". Kohdasta "Aihe" saat näkyviin valikon, jossa esineet on ryhmitelty eri asiasanojen mukaan.

Jos etsit tietynlaista esinettä, kirjoita esineen nimi sivun yläreunan päähakukenttään. Esim. kaappi ja hae painamalla suurennuslasi kuvaketta. Sitten voit rajata hakutulosta edelleen vasemman valikon toimiala, organisaatio ja aihe -valinnoilla.

Jos haluat hakutulokset järjestykseen, valitse yläreunasta kohta Järjestä/Relevanssi. Voit järjestää hakutulokset aakkosjärjestykseen tai ajan mukaan.Kuvakokoelmat

Museoviraston kuvakokoelmien ja Suomen merimuseon valokuva-arkiston ainutlaatuisten kuvien parhaimmistoa voi selailla, tutkia ja ostaakin Kuvakokoelmat.fi -verkkopalvelussa.

Palvelussa on tähän mennessä julkaistu yli 60 000 valikoitua, eri tekniikoin valmistettua kuvaa. Valokuvia on digitoitu mahdollisimman laajasti eri vuosikymmeniltä ja eri osista maata. Selattavien kuvien määrä kasvaa kokoelmien digitoinnin ja luetteloinnin myötä.

Kuvakokoelmat.fi
Arkisto-aineisto

Kulttuuriympäristöön liittyviin digitoituihin aineistoihin voi tutustua Kulttuuriympäristön rekisteriportaalin kautta.

Rekistereissä on erilaisia suojeluun liittyviä tietoja muinaisjäännöksistä, hylyistä ja rakennetusta ympäristöstä, perustietoja, tutkimusraportteja ja luetteloita.

Kulttuuriympäristön rekisteriportaali

Arkku
Arkku. Kuva: Museokuva Matti Huuhka & Co (4331:347)

Reki
Yksityiskohta reestä. Kuva: Jan Lindroth (4735:148).


Kanerva
Kuva-arkisto, kuvaaja Teuvo Kanerva, 1963 (HK19950323:3615).
Laivapiirros2
Laivapiirustus. Kuva: Suomen merimuseo (SMMA201107:4).
 SivukarttaSivu päivitetty 1.9.2014
© Museovirasto