Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Mitä teen, kun löydän irtaimen muinaisesineen?


Toimi näin:

1. Jos löydät maasta esineen, jota epäilet muinaisesineeksi, ota se talteen ja merkitse muistiin tarkka löytöpaikka.

2. Älä puhdista esinettä, äläkä kaivele enempää sen löytöpaikkaa.

3. Lähetä esine Museovirastoon (osoitteella Sturenkatu 2a, 00510 Helsinki) tai lähimpään maakuntamuseoon. Sinun ei tarvitse itse maksaa postikuluja, kun ilmoitat postiin, että kysymys on asiakaspalautuksesta. Museoviraston asiakaspalautussopimuksen tunnus on 610146 (sitä voidaan kysyä postissa). Voit myös soittaa Museovirastoon, puh. 0295 33 6084, kertoaksesi löydöstä.

4. Kun saat Museovirastosta esineen löytöolosuhteita koskevan kysymyslehden, täytä se huolellisesti ja palauta Museovirastoon. Voit tulostaa kysymyslehden myös itse tästä.

5. Kerro haluatko esineen lunastettavaksi vai haluatko lahjoittaa sen Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Samalla voit pyytää löydöstäsi tarkempia tietoja ja valokuvan kotiarkistoosi.

6. Voit myös esittää toivomuksen, että esine sijoitettaisiin Museovirastossa tehtyjen dokumentointitoimenpiteiden jälkeen lähimpään maakuntamuseoon. Siirto on mahdollinen, jos esine voidaan sijoittaa museon näyttelyyn.

Muinaismuistolain mukaan maasta löydetyt yli 100 vuotta vanhat esineet kuuluvat valtiolle ja laki velvoittaa löytäjän ilmoittamaan niistä Museovirastoon. Niiden myyminen esimerkiksi huutokaupassa on lainvastaista.  

Museovirasto voi lunastaa löydön tai siirtää lunastusoikeuden jollekin muulle museolle. Jalometallia olevista esineistä lunastussumma on vähintään jalometallin arvo 25 %:lla korotettuna. Käsittelyaika kattaa ajan asian vireille tulosta sen ratkaisuun. Asia tulee vireille, kun esine diarioidaan eli se saa päänumeron. Muinaisesineiden lunastusasiat käsitellään pääsääntöisesti 6 kuukauden kuluessa.

 

Tunnetusta muinaisjäännöksestä peräisin olevat löydöt kuuluvat korvauksetta valtiolle. Jos löytäjä haluaa lahjoittaa löydön Kansallismuseon kokoelmiin, hän saa tästä kunniakirjan.


 SivukarttaSivu päivitetty 1.11.2017
© Museovirasto