Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Löytöjen pakkaaminen


Kaivauslöydöt on toimitettava kokoelmiin pakattuina siten, että ne voidaan sellaisinaan varastoida.
Löydöt pakataan pieniin pahvirasioihin (ns. terapialaatikot), joita valmistaa mittojen mukaan eri pakkausvalmistajat. Kuivat löydöt voi pakata myös Minigrip-pusseihin tai vastaaviin LD-polyeteenistä valmistettuihin pusseihin. Luille voi käyttää paperipusseja. Esineet suojataan tarvittaessa hapottomalla valkoisella silkkipaperilla tai muulla soveltuvalla materiaalilla.

Löytörasiassa tai -pussissa on oltava lappu, johon on merkitty kaivauspaikka, esineen KM-pää- ja alanumero, kaivauksenjohtajan nimi ja tutkimusvuosi ja tarpeen mukaan muita tietoja. Lappu sijoitetaan siten, että se pysyy pakkauksessa ja että sen voi lukea avaamatta pakkausta; sitä ei kuitenkaan saa nitoa kiinni pakkaukseen. Löydöt tulee hauraimpia esineitä lukuun ottamatta pakata siten, että niiden pintapuolinen tarkastelu on mahdollista purkamatta pakkauksia.

Rasiat tai pussit pakataan mataliin ruskeisiin ns. pahvitarjottimiin (pahvilaatu VP1). Kokoelmien käyttämä laatikkokoko on 410 x 270 mm, korkeusvaihtoehtoja on neljä: 40, 60, 100 ja 170 mm. Yksittäisille, poikkeavan kokoisille löydöille voi teettää yksilölliset laatikot. Laatikoiden päällä tulee olla kooltaan 420 x 285 mm:n kokoinen kansilevy (ei reunallista kantta). Perinteinen pakkaamisjärjestys on lähtien laatikon vasemmasta etunurkasta (”lounaiskulmasta”) edeten kohti ”itää” eli vasemmalta oikealle. Löydöt pakataan vain yhteen kerrokseen ja niin tiivisti kuin mahdollista ilman, että esineet joutuvat puristuksiin. Laatikon päätyyn kiinnitetään kupariklemmareilla kartonkiliuska, johon on kirjoitettu siististi tutkimuskohteen nimi, kaivauksenjohtajan nimi ja tutkimusvuosi sekä laatikossa olevien löytöjen KM-pää- ja alanumerot.

Narulla tai kelmulla pinoiksi sidotut löytölaatikot toimitetaan Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin (Sturenkatu 2a, Helsinki).
Arkeologisten kokoelmien yleisimmin käyttämien laatikoiden mitat

 SivukarttaSivu päivitetty 16.3.2016
© Museovirasto