Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Historialliset kokoelmat


Jakkarilan kartanon sali. Kuva: Museovirasto Naisten juhlapuku. Kuva: Museovirasto Teekannu, rokokoota. Kuva: Timo Syrjänen Suomen kansallismuseon historiallisiin kokoelmiin kuuluu noin 135 000 esinettä, jotka kertovat suomalaisten esineellisestä kulttuurista ja Suomen historiasta keskiajasta nykypäivään. Kokoelmien perinteisiä painopistealueita ovat olleet säätyläiskulttuuri ja kirkollinen esineistö, joten kokoelmissa on runsaasti mm. huonekaluja, pukuja ja muita tekstiileitä, lasi-, posliini- ja hopeaesineitä, koruja, muotokuvia ja aseita.
Suomen valtiolliseen, poliittiseen ja henkiseen sivistyshistoriaan liittyvät esineet ja taideteokset ovat kokoelmien keskeistä aineistoa, ja niitä kartutetaan edelleen. Vanhemman esineistön lisäksi kokoelmiin otetaan harkiten myös tämän päivän monipuolista esineistöä. Historiallisiin kokoelmiin luetteloidaan myös kaikki historiallisen ajan kaivauslöydöt.

Kokoelmiin kuuluvaa esineistöä on Suomen kansallismuseon lisäksi esillä kartanomuseoissa eri puolilla maata.

Kokoelmia täydennetään lahjoituksin ja ostoin. Lahjoituksina vastaanotetaan sekä yksittäisiä esineitä että laajempia kokonaisuuksia. Suuria lahjoituskokoelmia ovat esimerkiksi Armfeltin kokoelma, Claës Nordstedtin lasikokoelma ja venäläistä posliinia käsittävä Collection Vera Saarela. Kokoelmien hallintaan ja hoitoon liittyvien tehtävien lisäksi vastuualueen tutkijat toimivat asiantuntijoina aineellisen kulttuuriperinnön alalla ja tuottavat sitä koskevaa tutkimustietoa sekä opastavat kokoelmia ja esineellistä kulttuuriperintöä koskevissa kysymyksissä. Tutkijat vastaavat myös maastavientimääräyksiä koskeviin kysymyksiin.

Historian vastuualueen kokoelman esineluettelot ja erikoiskortistot, esineisiin liittyvä valokuva-aineisto ja käsikirjasto ovat asiakkaiden käytettävissä sopimuksen mukaan.

Lisätietoja / Kokoelmat ja tutkimus -yksikkö


VK 6180 47

Kuukauden esine


Kuukauden esine -sarja esittelee Suomen kansallismuseon kokoelmia.

Hvitträsk Ruokasali

Hvitträskin esineistö digitoitiin osana eurooppalaista suurprojektia


Suomen kansallismuseo oli yhtenä partnerina maaliskuussa 2012 alkaneessa, kaksi vuotta kestäneessä projektissa, jossa digitoitiin yhteensä noin 75 000 art nouveau / jugend -objektia. Partage Plus -nimen saaneessa projektissa oli mukana 24 museota ympäri Eurooppaa. Kansallismuseon kokoelmista projektissa digitoitiin Hvitträskin esineistöä ja valokuvia, yhteensä noin 550 objektia.

Frans (II) Franckenin (1581-1642) ja ateljeen työtä oleva galleriainteriööri kuuluu Enckellin kokoelmaan Suomen kansallismuseossa. Kuva: Museovirasto/Hanna Palonen (2009)

Esineiden alkuperätutkimus


Tietoa Kansallismuseon kokoelmien alkuperätutkimuksesta.

Tohvelinmalliset mokkasiinit

Finna


Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista. Sisältö täydentyy jatkuvasti uusilla aineistoilla. Siellä on  valikoima Suomen kansallismuseon historian kokoelmien esineistöä, jota niitä lisätään sinne säännöllisesti.


Tanssiaispuku 1880-luvulta

Juhlapukuja-verkkonäyttely


Tutustu 36 loistokkaaseen esimerkkiin pariisilaisen haute couturen suodattumisesta suomalaiseen pukeutumiseen. Puvut viestivät kotimaisen käsityön elinvoimasta ja korkeasta tasosta sekä naisten ehtymättömästä kekseliäisyydestä erityisesti vaikeina aikoina.

Löydä juhlamuodin muutokset ja näe samalla tietty ajattomuus. Jotkut asiat toistuvat syklisesti - sen havaitset vaikkapa vyötärölinjan vaihteluja tarkkailemalla.




Pajari 4

Kulttuuriesineiden maastavientiluvat


Arvokkaimman kulttuuriomaisuuden säilyttämiseksi Suomessa on tieteellisesti, taiteellisesti ja historiallisesti arvokkaiden esineiden maastavientiä rajoitettu lainsäädännöllä. Museovirasto toimii yleisenä lupaviranomaisena. Kansallisia kulttuuriesineiden maastavientilupia käsittelee myös yhdeksän museota. Taideteosten vientiluvat käsittelee Valtion taidemuseo.

Maastavientiluvat


 



Sivukartta



Sivu päivitetty 18.1.2018
© Museovirasto