Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kulttuurien museon kokoelmat


Esineitä kaikilta mantereilta

Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluvat Suomen kansallismuseon yleisetnografiset ja suomalais-ugrilaiset kokoelmat, yhteensä n. 40 000 esinettä.

Yleisetnografisissa kokoelmissa on esineitä kaikilta mantereilta. Ensimmäinen esine, Luoteis-Amerikan salish-intiaanien seremoniaviitta, on luetteloitu vuonna 1828.

Suomalais-ugrilaisiin kokoelmiin on kerätty esineitä kaikilta suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvilta kansoilta. Arvokkain esineistö on koottu 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkuvuosina tutkimusmatkoilla, joilla oli tarkoitus selvittää suomen kielen ja suvun alkuperää. Harvinaislaatuinen aineisto palvelee nykyisin myös niitä suomensukuisia kansoja, joiden identiteetti on venäjän kielen ja valtakulttuurin puristuksessa.

Tunnettuja kartuttajia

Kulttuurien museon varhaisten kokoelmien kulmakiviä ovat kansainvälisesti tunnettujen tiedemiesten tutkimusmatkoiltaan keräämät aineistot. Heitä ovat mm. arabisti G. A. Wallin (1840-luku), siperiankävijä M. A. Castrén (1840-1850-luvut) sekä sosiaaliantropologit Edvard Westermarck (Marokko, 1898-1913), Gunnar Landtman (1910-1912) ja Rafael Karsten (1920-1950-luvut).

Kokoelmat karttuvat edelleen sekä ostoin että lahjoituksin. Merkittäviä lahjoituksia ovat olleet mm. 1970-1990-luvuilla kerätyt Eila Kivekkään Afrikka-kokoelma ja lavastaja Tero Kiiskisen Aasia-kokoelma, sekä 2009 saatu yli 800 esineen osuus aasialaisen taiteen asiantuntijan ja kerääjän Oppi Untrachtin kokoelmasta.

Kulttuurien museo

Kulttuuriesineiden maastavientiluvat
Kartion muotoinen seremoniapäähine, jossa on pitkä lippa.
Aleuttien seremoniapäähine Pohjois-Amerikasta. Kuva: Matti Huuhka

Vyöliina, punainen pellavapalttinainen kangaspala.
Vyöliina Keski-Venäjältä. Kuva: Matti Huuhka


 SivukarttaSivu päivitetty 4.9.2012
© Museovirasto