Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
9.3.2016


Helge Heinosen lehtikuvakokoelma lahjoitettiin Journalistinen kuva-arkisto JOKAlle


Mestarikuvaaja Helge ”Hele” Heinonen (1922–2012) tuli suomalaisille tutuksi viikkolehti Avusta, jonka kuvaajana hän toimi 19601980-luvuilla. Monissa valokuvakilpailuissa palkitun Heinosen kokoelma sisältää arviolta 300 000 lehtikuvaa. Perikunta on lahjoittanut Helge Heinosen mittavan lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistinen kuva-arkisto JOKAlle.

Helge Heinonen dokumentoi kamerallaan suomalaista elämänmenoa 1950-luvulta aina vuoteen 1984, jolloin hänelle myönnettiin taiteilijaeläke. Avun kuvaajana Heinonen kulki Suomea ristiin rastiin. Hänen lehtikuvansa kertovat tavallisten suomalaisten tarinaa. Heinonen oli kameroineen paikalla myös isoissa uutistapahtumissa. Hän kuvasi esimerkiksi traagisia tunnelmia Pihtiputaalla maaliskuussa 1969 sen jälkeen, kun kahdeksan surmanluotia oli päättänyt neljän poliisin elämän.
 
300 000 lehtikuvan kokoelmaan mahtuu myös perhelehti Avun koko julkkiskaarti kirjailijoista iskelmälaulajiin. Heinonen otti kuvan, kun presidentti Kekkonen skoolasi 95 vuotta täyttäneen Ilmari Kiannon kanssa tämän sairasvuoteella. Myös kirjailijat Väinö Linna, F. E. Sillanpää ja Pentti Saarikoski löytyvät Heinosen kuvista. Erityisesti urheilu oli Heinoselle rakas aihe. Täysosuma on kuva Pentti Nikulasta, jonka seiväs katkeaa kolmeen osaan kisoissa Espoon Otahallissa vuonna 1961. Kuva voitti jaetun Vuoden lehtikuva -palkinnon.

Helge Heinosen ura kulki kirjapainon kemigrafista kameraseuralaiseksi, josta kasvoi itseoppinut, tunnettu ja tunnustettu lehtikuva-alan ammattilainen. Jo 1950-luvulla ollessaan kemigrafina sanomalehti Keskisuomalaisessa Heinonen kuvasi helsinkiläislehdille mm. Urheilun Kuva-aittaan. Vuosina 1957–1963 hän oli Kuluttaja-lehden kuvaaja. Seuraavat 21 vuotta hän työskenteli Apu-lehdessä.

Lehtikuvaaja Helge Heinonen oli koko ikänsä aktiivinen kameraseuralainen. Hän otti osaa useisiin näyttelyihin ja oli palkintosijoilla monissa koti- ja ulkomaisissa valokuvakilpailuissa.

Helge Heinosen näytekokoelman kuvia voi katsoa sähköisestä kuvapalvelusta: joka.kuvakokoelmat.fi

Katso videolta, mitä lehtikuvaaja Ari Heinonen kertoo isästään Helge Heinosesta: 

 


JOKA / Kuvakokoelmat / Museovirasto
Videot: Tiina Oasmaa
Valokuvat videoilla: Helge ja Ari Heinonen
Toimittaja: Raija Linna

 SivukarttaSivu päivitetty 26.9.2016
© Museovirasto