Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoviraston kenttätutkimukset vuonna 2012 Vrouw Marialla


Tänä vuonna Vrouw Mariaa tutkittiin kahteen otteeseen, kesäkuussa kahden viikon ajan ja syyskuussa viikon. Tutkimusten kenttäosioilla jatkettiin laivan rakenteen selvittämistä, joka aloitettiin laivan löytymisen jälkeen vuonna 2000. Esimerkiksi romahtanut kansihytti ja peräpeili halutaan rekonstruoida, jotta saataisiin kuva Vrouw Mariasta purjehtivana laivana. Periaatteessa kaikki laivaan kuuluvat rakenteet ovat tallessa, suuremmista rakenteista vain peräsin puuttuu. Sen irtoaminen todettiin jo haaksirikosta kertovassa lokikirjan osassa, jonka kopion laivan kapteeni Reynoud Lourens jätti meriselvityksen ohessa. Haaksirikosta kertovia asiakirjoja on talletettu mm. Turun maakunta-arkistoon ja Ruotsin sota-arkistoon (Pohjoissen sukellus- ja pelastuskomppanian aineisto). Kansihytti on sijainnut isomaston takana, pumppujen edessä. Laivasta pelastettiin varsin runsaasti sekalaista kappaletavaraa, kuten kirjoja, tupakkaa, nuuskaa, teetä, kahvia, erilaisia koriste-esineitä ja kukkasipuleita ennen sen uppoamista. Vrouw Marian perähytti ja kansihytti ovat olleet löydettäessä tyhjiä ja perähytin kattona olleet kansilankut puuttuvat. Lankut on mahdollisesti poistettu jo pelastustöiden yhteydessä. Mittausten ohella hylkyä valokuvattiin ja videokuvattiin. Näkyvyysolosuhteet olivat hyvät mm. veden kylmyyden takia. Juuri tästä syystä kenttätöitä tehtiin poikkeuksellisesti alkukesällä.

MA201221 92


Lastin osalta jatkettiin edellisenä vuonna aloitettua tutkimusta: pakkauslaatikoista ja tynnyreistä otettiin näytteitä, ja myös joitakin esineitä nostettiin. Vrouw Marian lastissa on ollut paljon erilaisia tekstiilien värjäämiseen tarkoitettuja aineita. Eräässä tynnyrissä osoittautui olevan sinistä väriainetta. Viime vuonna otettu näyte analysoitiin Hollannin Cultural Heritage Agencyn laboratoriossa, ja tulokseksi saatiin indigo tai värimorsinko. Koska indigon ja värimorsingon eroa ei voida erottaa kemiallisesti, tynnyristä otettiin uusi näyte, jotta sitä voitaisiin tutkia kasvitieteen menetelmin. Näytteestä löytyi Indigofera-kasvin jäänne, joka vahvisti tynnyrissä olevan indigoa. Indigo on sama väriaine, jolla aikanaan värjättiin esimerkiksi farkkuja. Nykyisin puuvilladenimin värjäykseen käytetään synteettistä indigoa, mutta esimerkiksi Indonesiassa ja Nigeriassa indigolla värjätään yhä perinteisin menetelmin.  

MA201108 22


Yhdestä rikkoontuneesta tynnyristä tuli iloinen yllätys: läpinäkyvä muovinen näyteputki oli lähes täynnä edelleen tunnistettavia kahvinpapuja! Samassa näytteessä oli myös viinirypäleen siemeniä ja indigoa, joten joidenkin tynnyreiden sisältö on mennyt sekaisin. Ruumasta nostettiin vielä yksi savesta valmistettu tupakkapiippu, koska haluttiin selvittää onko laivassa useamman eri valmistajan piippuja. Tämän piipun leimat olivat varsin epäselviä, mutta piipun kopan pohjassa olevan kannan sivuilla erottuivat samanlaiset Goudan kaupunginvaakunat, kuten useissa aikaisemmin nostetuissa piipuissa.

IMG 2788


IMG 2877


Laivan varusteisiin kuulunut lyijyluoti nostettiin aluksen kannelta, se oli paikalla jossa on paljon irrallisia rakenneosia ja takilan kuuluneita jumpruja ja plokeja. Lyijyluoti osoittautui paljon pitemmäksi ja painavammaksi kuin oli oletettiin,  ja sen nostamisesta muodostuikin useamman sukelluksen vaatinut operaatio. Lyijyluodissa oli merkinnät XXXI - tämä saattaa tarkoittaa luodin painoa. Mikäli mittayksiköt tarkoittavat hollantilaista naulaa (noin 494 grammaa), on luodin paino noin 15 kiloa! Nyt luoti on konservoitavana Museoviraston konservointilaboratoriossa.

IMG 2387


IMG 2396


Samasta paikasta nostettiin myös aikaisemmin luotiliinaksi kutsuttu narusta punottu, leveähkö liina, joka oli edelleen kerällä laivan kannella. Liina on niin hauras, että kerää ei voi avata eikä näin ollen sen kokonaispituutta voida mitata. Liina on ehkä liittynyt jotenkin laivan lastin käsittelyyn. Narun materiaali on parhaillaan analysoitavana Hollannissa ja sitä on tutkittu myös Turun yliopiston projektissa, jossa tutkitaan ensisijaisesti keskiaikaisia tekstiilejä. Narun kuidut ovat niin hauraita, että materiaalin identifiointi ei toistaiseksi ole onnistunut.

IMG 2258


IMG 2935


Syksyn kenttätutkimuksissa haluttiin jatkaa kesken jäänyttä dokumentointia, mutta kova puuskittainen tuuli haittasi tutkimuksia. Hylyllä pystyttiin sukeltamaan intensiivisesti kahtena päivänä ja pääpaino laitettiin hylyn kuvaamiseen. Kamerat ja valaisimet ovat kehittyneet kymmenen vuoden aikana ja mukana oli kaksi valokuvaajaa ja yksi videokuvaaja, jotka saivat aikaan paljon hylyn tutkimuksen ja esittelyn kannalta arvokasta kuvamateriaalia.

MA201221 274


Kenttätutkimusten jälkeen hylyn tutkimukset jatkuvat jälkitöiden merkeissä. Laajan kuvamateriaalimassan käsittelyssä ja luetteloinnissa on iso työ. Esineet luetteloidaan ja konservoidaan Museoviraston konservointilaboratoriossa Hylkysaaressa. Näytteet ovat parhaillaan analysoitavana Helsingin yliopiston Kasvimuseolla, Turun yliopistossa ja Hollannin Cultural Heritage Agencyn laboratoriossa. Tutkimustulokset raportoidaan ja raportit ovat luettavissa Museoviraston arkistossa. Tulosten valmistuessa kerromme niistä myös Museoviraston verkkosivuilla, Vrouw Maria veden alla -hankkeen blogissa ja Vrouw Marian omalla Facebook-sivulla.


 SivukarttaSivu päivitetty 2.11.2012
© Museovirasto