Etusivu > Helsinki > Vironniemen Helsinki (keskusta) > Helsingin keskustan arkeologiset tutkimukset

Helsingin keskustan arkeologiset tutkimukset


1696/170717211810NYKYKARTTA

Vanhan kartan asemointi ja digitointi: Teemu Mökkönen, Museovirasto
              Pohjakartta © Kaupunkimittausosasto, Helsinki 087/2005

Vanhan kartan asemointi ja digitointi: Teemu Mökkönen, Museovirasto
Pohjakartta © Kaupunkimittausosasto, Helsinki 087/2005

Kaivaukset:

1 Valtioneuvoston linna

2 Presidentinlinna

3 Päävartio

4 Snellmaninkatu 4-6


Valvonnat:

5 Asema-aukio

6 Kampin metroasema

7 Senaatintori

8 Kaisaniemen metroasema

9 Vanha tulli- ja pakkahuone

10 Café Engel

11 Aleksanterinkatu

12 Kasarmintori


Kartat:

> Nykykartta

> 1721

> 1810


Helsingin vanhin tarkka kartta

Vanhin tarkkoihin mittauksiin perustuva kartta Vironniemen Helsingistä on vuodelta 1696 (uudistettu 1707, ns. Forsell-Avanderin kartta). Karttaan liittyy luettelo, jossa on mainittu tonttien pinta-alat ja omistajat.

 

Kaupunki levittäytyi suurin piirtein Pohjois-Esplanadin, Pohjoisrannan ja Viron-, Kluuvi- ja Vuorikadun väliin jäävälle alueelle. Kaupungin keskipisteenä oli nykyisen Senaatintorin itäpuoliskolla sijainnut tori, jonka pohjoisreunassa oli puinen raatihuone ja itäreunassa koulutalo ja kellotapuli. Torin länsipuolella oli puinen Pyhän Hengen kirkko hautausmaineen. Nykyisen Meritullintorin tuntumassa sijaitsi maaherran residenssi sekä kaupungin satama laitureineen. Eteläsataman paikalla sijaitsevan Kaupunginlahden rannoilla oli porvareiden laitureita ja ranta-aittoja.

 

Helsingin pääkadut olivat hieman nykyistä Pohjois-Esplanadia pohjoisempana kulkenut Merikatu, Aleksanterinkadun paikalla sijainnut Kuninkaankatu (Suurkatu) sekä Snellmaninkadun alkupään kohdalta pohjoiseen johtanut Hämeenkatu. Kaupunkia ympäröi puinen tulliaita, jonka porteilla talonpojat ja vieraat kauppiaat tullasivat torille myytäviksi tuomansa tuotteet.

 

Kaupunki oli jaettu neljään kaupunginosaan, jotka olivat nimeltään Suo, Kluuvin kortteli, Läntisen tullin kortteli ja Kalastajamäki. Niissä olevissa kortteleissa oli 270 rakennettua tonttia. Suurimmat tontit sijaitsivat kaupungin eteläosassa torin ja sataman tuntumassa. Helsingissä oli 1600-luvun lopussa puolisentoista tuhatta asukasta.Sivun alkuun
Etusivu | Sivukartta | Vironniemen Helsinki | Vanhaankaupunkiin | Takaisin