Kasarmintori

Helsingin kaupunginmuseo 2003-2004


Talvella 2003 alettiin Kasarmintorin alle rakentaa parkkihallia. Torilta löytyi silloisen kiveyksen ja sen laskuhiekkakerroksen alta torin vanha mukulakiveys, joka oli säilynyt laajoilla alueilla. Kiveyksen alla oli luonnollinen hiekka, jonka alta tuli esiin peruskallio. Torin keskeltä kallioharjanteiden välistä löytyi kaivo, jonka holvin yläpinta sijaitsi vain 30 cm katupinnan alapuolella. Kyseessä oli kaksi hirsikertaa käsittävän arinan päälle rakennettu neljä metriä korkea pyöreä kaivo, joka oli muurattu isoista käsitellyistä kivistä. Kaivon sisähalkaisija oli 3,3 metriä. Kaivon päällä oli isoista kivistä tehty tynnyriholvi. Holvin toisessa päässä oli aukko, jossa oli tiilimuurauksen jääneitä. Kaivo oli täytetty vasta melko äskettäin hiekalla sieltä löytyneiden jogurttipurkkien perusteella.

 

Kasarmintori sijaitsee 1600- ja 1700-luvulla rakennetun kaupunkialueen ulkopuolella. Vanhojen karttojen perusteella ainoat rakenteet alueella olivat isonvihan aikaiset venäläisen sotaväen parakit , jotka sijaitsivat torin koillisnurkassa. Kyseisessä kohdassa oli kuitenkin runsaasti modernia kunnallistekniikkaa, joka oli tuhonnut parakkien mahdolliset jäännökset.

 

Kaupunki laajeni alueelle 1800-luvun alussa. Kaupungin uudelleenrakentamiskomitean toimesta torin keskelle rakennettiin vuonna 1814 yleinen kaivo, joka rakennettiin uudelleen vuonna 1839. Siinä oli aluksi puinen ja korjauksen jälkeen tiilinen kaivorakennus. Korjauksen yhteydessä kaivoon lisättiin pumput. Kaivo poistettiin käytöstä vuonna 1889 ja kaivorakennus purettiin vuonna 1891. Vielä tämän jälkeenkin kaivoa käytettiin tulen sammutukseen.


Kasarmintori 1800-luvulla.
       F. Liewendal 1837, HKM

Kasarmintori 1800-luvulla. Vaalea kaivorakennus näkyy puun oikealla puolella.
F. Liewendal 1837, HKM

Toriparkin työmaa. Markku Heikkinen
       2004, HKM

Toriparkin työmaa. Kellarin holvi näkyy tummana alueena kaivannon seinämässä valkoisen kuorma-auton alapuolella.
Markku Heikkinen 2004, HKMKaivon seinämää puhdistetaan.
       Jaana Mellanen 2004, HKM

Kaivon seinämää puhdistetaan.
Jaana Mellanen 2004, HKMKaivon seinää ja puuarinaa.
       Markku Heikkinen 2004, HKM

Kaivon seinää ja puuarinaa.
Markku Heikkinen 2004, HKM
Etusivu | Sivukartta | Vanhaankaupunkiin | Muut keskustan kaivaukset