Senaatintori

Helsingin kaupunginmuseo 1986, 1998 ja 2002


> Nupukiveystä ja hautoja

> Alueen historia

Senaatintorilla on tehty useita kaivutöitä, joiden yhteydessä on tehty havaintoja paikalla aiemmin sijainneesta Suurtorista ja Ulrika Eleonoran kirkon hautausmaasta.

Nupukiveystä ja hautoja

Vuonna 1986 Senaatintorille pystytettiin uudet valotolpat. Pylväiden perustuskuopista puuttui selvä kulttuurikerros lukuun ottamatta Snellmaninkadun puoleisia kuoppia. Siellä oli yhdessä kuopassa nupukiveys ja syvemmällä nokimaakerros, mahdollisesti vuoden 1654 tulipalokerros. Muualla kunnallistekniset kaivutyöt olivat sotkeneet maakerrokset. Entisen hautausmaan kohdalta Senaatintorin länsiosasta otettiin talteen runsaasti arkun kahvoja ja nauloja. Vainajien luut laitettiin takaisin kuoppiin. Vuonna 1911 perustetun Helsingin kaupunginmuseon ensimmäiset arkeologiset esineet, hauta-arkkujen metallikahvat ja helat, tulivat vuonna 1912 Senaatintorin korjaustöistä.

 

Vuoden 1998 alussa korjattiin kaukolämpöputkia Senaatintorin kaakkoisnurkassa ajoradalla. Kaivannon seinämien uusien täyttömaiden takaa paljastui noin 35-50 cm nykyisen torikiveyksen alapuolella sijaitseva kaupungin vanhan päätorin Suurtorin 1800-luvun alun kiveys ja sen alapuolisia kulttuurikerroksia noin 25-75 cm paksuudelta. Alimpana oli vuoden 1654 palokerros ennen puhtaita hiekkakerroksia.

 

Vuonna 2002 korjattiin kaukolämpöputkia Unioninkadun länsilaidassa välillä Aleksanterinkatu - Pohjois-Esplanadi. Kaivanto oli auki Senaatintorin lounaisnurkassa Aleksanterinkadun ajoradalla. Kaivannon täyttämiseen käytetyn maan tippuessa alas sateiden takia paljastui maaleikkauksesta ihmisluita, pääkalloja ja arkkujen puujäännöksiä ainakin kahdessa tasossa. Hautauskerrokset alkoivat pian katukiveyksen ja sen laskuhiekkakerroksen alapuolelta. Kaivannon pohja sijaitsi 1,7 metriä kadunpinnan alapuolella, mutta hautauskerros jatkui vielä syvemmälle. Hautausmaan yläpinta on sijainnut kirjallisten tietojen perusteella ympäröiviä katuja korkeammalla. Tämän perusteella hautauskerros on ollut alun perin huomattavasti nykyistä paksumpi.

 

Sivun alkuun


Alueen historia

Senaatintorin itäosassa sijaitsi 1640-luvulta 1800-luvun alkuun Helsingin päätori Suurtori (Stora Torget), raatihuone ja päävartio. Senaatintorin keskiosassa oli asuinkortteli ja luoteisosassa Ulrika Eleonoran kirkko, joka purettiin vuonna 1827. Samalla kohdalla ovat sijainneet myös sitä edeltäneet kirkot. Hautausmaa oli kirkon eteläpuolella. Kirkkotarhaan hautaaminen lopetettiin muurattuja hautoja lukuun ottamatta vuonna 1790 hautausmaan täyttymisen ja hajuhaittojen takia. Aleksanterinkadun eteläpuoliskon kohdalla kulki Suurkatu.

 

Sivun alkuun


Senaatintori. Markku Heikkinen 2005, HKM

Senaatintori. Markku Heikkinen 2005, HKM


Putkikaivanto. Markku Heikkinen 1998, HKM

Putkikaivanto. Markku Heikkinen 1998, HKM


Kadun alaisia kerrostumia.
       Markku Heikkinen 1998, HKM

Kadun alaisia kerrostumia.
Markku Heikkinen 1998, HKM


Arkun ja vainajan jäännöksiä.
       Markku Heikkinen 2002, HKM

Arkun ja vainajan jäännöksiä.
Markku Heikkinen 2002, HKMVuoden 1810 kartta asemoituna nykykartalle. 
      
       Markku Heikkinen, HKM

Vuoden 1810 kartta asemoituna nykykartalle.
Markku Heikkinen, HKM

Napauttamalla karttaa näet sen suurempana

Etusivu | Sivukartta | Vanhaankaupunkiin | Muut keskustan kaivaukset