Etusivu > Helsinki > Helsingin historian tärkeitä vuosia

Helsingin historian tärkeitä vuosia


1550

Kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Forsbyn eli Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle. Kaupungin oli määrä kilpailla Tallinnan kanssa Suomenlahden kaupasta sekä rajoittaa talonpoikien käymää laitonta kauppaa. Asukkaat saatiin Rauman, Tammisaaren, Ulvilan ja Porvoon kaupungeista, jotka lakkautettiin.


1570

Tulipalo kohtasi Helsinkiä talvella ja kesällä rutto levisi kaupunkiin. Kaupungissa oli noin 500 asukasta.


1640-luku

Helsinki siirrettiin nykyiselle paikalleen Vironniemelle parempien satamaolosuhteiden äärelle, jotta kaupungin talous kohentuisi. Vanhakaupunki autioitui vähitellen.

 

1654

Tulipalo tuhosi suurimman osan kaupungin vastapystytetyistä rakennuksista irtaimistoineen, myös kirkon ja maaherran residenssin.


1695–1697

Katovuodet aiheuttivat maanlaajuisen nälänhädän, ja aliravitsemuksen seurauksena tulivat kulkutaudit. Helsinkiläisten kuolleisuus kaksinkertaistui ja syntyvyys puolittui. Kaupungin ulkopuolelle, nykyisen Bulevardin varrelle perustettiin ns. Kampin hautausmaa.


1710–1721

Suuri Pohjan sota ja isoviha


1710

Suuren Pohjan sodan aikana tallinnalaiset ja riikalaiset pakolaiset ja vetäytyvät sotajoukot toivat ruton mukanaan Helsinkiin. Noin puolet kaupungin asukkaista eli 650 henkeä menehtyi, minkä lisäksi Kampin hautausmaalle haudattiin viitisensataa ulkopaikkakuntalaista.


1713

Venäläiset miehittivät Helsingin ja vetäytyvä Ruotsin armeija poltti kaupungin. Venäläiset rakensivat kaupungin raunioille suuren kenttälinnoituksen.


1721

Uudenkaupungin rauha, asukkaat palasivat Helsinkiin. Kaupunkia alettiin jälleenrakentaa.


1742–1743

Ruotsin ja Venäjän käymän ns. hattujen sodan aikaisen, pikkuvihaksi kutsutun venäläismiehityksen ajan Helsinki oli sotaväen majoitus- ja läpikulkupaikkana. Asukkaat hakivat jälkeenpäin kruunulta korvauksia armeijan aiheuttamien vahinkojen johdosta, minkä vuoksi meille on säilynyt varsin yksityiskohtaisiakin kirjallisia tietoja mm. tonttien rakennuskannasta.


1748

Viaporin merilinnoituksen rakentaminen aloitettiin, ja Helsingin kulttuurinen ja taloudellinen nousu alkoi.


1761

Nykyisen Senaatintorin eteläpuoliset, parhaiten rakennetut korttelit paloivat.

1808

Venäläiset miehittivät Helsingin maaliskuussa 1808, ja Viapori antautui toukokuussa. 17.11.1808 kaupungin kaakkois- ja itäosa tuhoutuivat rajussa suurpalossa. 1812 Helsinki korotettiin suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi ja kaupungille laadittiin uusi asemakaava.
Etusivu | Sivukartta | Takaisin