Puku 1915. Kuva: Jan Lindroth

Amaranter-tanssiaisten puku 1915

silkkisatiini, silkkiharso, puuvillapitsi
suurin takapituus 208 cm
lahjoittanut neiti Odette Decker
KM 35042

Vaaleanpunaista atlassilkkistä aluspukua verhoaa lyhyempi tyllipitsitunika, jonka pienet hihat ovat olkapäiltä avoimet. Vastaavanlaisia tyllin ja silkin yhdistelmiä kirjailuineen ja avohihoineen näkyy mm. saman vuoden venäläisen muotilehden sivuilla, mikä osaltaan kertoo idean juuri tuolloin olleen ilmassa. Mustilla chenillenauhoilla ja paljeteilla koristetut silkkiharsokielekkeet samoin kuin lähes aineettomien hihojen linjakas paljettirajaus luovat taianomaisen vaikutelman. Hieman kohotettua vyötärölinjaa tehostaa musta samettinauha.

Sykähdyttävää laahuspukua on käyttänyt rouva Florence Decker de Vallière 1915 Tukholmassa Amaranter-tanssiaisissa. Ritarimerkki on kiinnitetty nauhassa pukuun rinnan vasemmalle puolelle. Kullatussa ristissä on päällä kaksi ylösalaista A-kirjainta ja teksti MEMORIA DULCIS ja takapuolella D. 6 JANUARII 1653 D. 24 JULII 1760.

Amaranter Orden (La frairie d’Amarante) oli alkuaan kuningatar Kristiinan Tukholmassa 1653 perustama molemmille sukupuolille tarkoitettu hoviseura, jonka historia jäi lyhyeksi kuningattaren luovuttua kruunusta seuraavana vuonna. Se herätettiin uudelleen eloon 1760 epävirallisena seurapiiriyhteisönä. Keskeisintä näissä vuosien mittaan eri puolilla Tukholmaa pidetyissä hienostotanssiaisissa on ollut ilonpito valikoidussa seurassa. Ritarikunta toimii vuodesta 1989 myös Suomessa.

Suurenna Aloitus | 1910-19 | Edellinen | Seuraava