Klänning 1915. Foto: Jan Lindroth

Klänning för amaranterbalen 1915

sidensatin, silkesflor, bomullsspets
maximilängd baktill 208 cm
donation av fröken Odette Decker
NM 35042

Balklänningen består av två lager; undertill av en klänning i rosa atlassiden och ovanpå av en tunika i tyllspets med små ärmar som är öppna i axlarna. Motsvarande kombinationer i tyll och siden med broderier och öppna ärmar kan man se bl.a. i en rysk modetidning från samma år. Flikar av silkesflor dekorerade med svarta chenilleband samt paljetter och nästan obefintliga ärmar ger ett magiskt intryck. Det svarta sammetsbandet framhäver den något förhöjda midjan.

Den stiliga klänningen med släp har använts av fru Florence Decker de Vallière 1915 på Amaranterbalen i Stockholm. Riddartecknet är fästat vid ett band till vänster på dräkten. På det gyllene korset finns två upp och ned svängda A-bokstäver samt texten MEMORIA DULCIS och på frånsidan D. 6 JANUARII 1653 D.24 JULII 1760.

Amaranter Orden (La frairie d'Amarante) var ursprungligen ett hovsällskap med både män och kvinnor grundat av drottning Kristina i Stockholm 1653. Dess historia blev kort sedan drottningen abdikerade följande år. Sällskapet återuppväcktes år 1776 som ett inofficiellt sällskap. Det viktigaste på dessa societetsbaler, som hållits i olika delar av Stockholm, var att roa sig i ett utvalt sällskap. Riddarorden är verksam fr.o.m. 1989 också i Finland.

Förstora Inledning | 1910-19 | Föregående | Följande