Hovdräkt 1928. Foto: Jan Lindroth

Hovdräkt för debutanten 1928

sidensatin
maximilängd framtill 114 cm
donation av magister Gunvor Planting
NM 44004:1-8

Enligt Gunvor Planting hade den engelska drottningen gjort upp regler för hur lång hovdräkten och släpet skulle vara samt för hur öppen halsringningen skulle vara. Kjolen fick inte vara lika kort som tidens aftonklänningsmode skulle ha förutsatt. Damer med shinglat hår var tvungna att ha diadem för att få strutsfjädrarna att hållas på plats. Gifta kvinnor höll en solfjäder i vänster hand och unga flickor hade en liten blombukett som passade till klänningens färger. På fötterna skulle man ha pumps, vilka likaså skulle matcha med dräktens pastellfärg. För att dräkten skulle hållas på plats, fäste man släpet med häktor vid axlarna i det underliggande tyllivet. Släpet gick antingen i samma material och färg som dräkten eller i ljus brokad.

Dräkten i atlassiden har sytts av hovleverantören Reville Terry, som också undervisade i hovnigning. Färgen kallades gammalrosa (vieux-rose). Dräkten kallades diamantée, eftersom alla sömmar pryds av strassband. Kjolens extra bredd är samlad till sidorna. Det blommönstrade silverbrokadsläpet kantas av silverfärgad spets. Strassdiademet håller strutsfjädrarna och tyllslöjan på plats. De silverfärgade skorna har franska klackar. Den halvlånga kjolen lämnar silkesstrumporna synliga. Blombuketten hade samma färg som rosenprydnaden på dräkten.

Armas och Emily Saastamoinen presenterade Gunvor Planting för det engelska hovet den 8 maj 1928. Kungaparet hade vid den tiden för vana att årligen i maj hålla ett par stora mottagningar i Buckingham palats. De engelska damer som fick inbjudan hade ofta med sig en ung flicka (debutant), som de hade fått lov att presentera. Diplomatfruarna gjorde också på samma sätt. Gunvor som var släkt med minister Saastamoinen var den första finländska debutanten.

Förstora Inledning | 1920-29 | Föregående | Följande