IKKUNAKUDOS
Kutomapuissa voi tehdä vaikka mitä, ja kutomapuutkin voi tehdä itse! Kutomapuihin luodaan loimi ja loimen lomaan pujotellaan erilaisia kuteita. Tehdään taidekudos ikkunoihin luonnonmateriaaleista!
Ohessa on pari esimerkkiä yksinkertaisista kutomapuista. Loimilankana voi käyttää kalastajalankaa tai villa- tai puuvillalankaa. Kaunis lopputulos tulee kun loimena käytetään poppanakudetta tai vanhoista kankaista leikattua kudetta.
Kudetarpeita löytyy luonnosta ja puutyösalista vaikka millä mitalla. Voit käyttää vaikkapa:
- varpuja, heiniä, kaisloja, niittykukkia
- juuria, oksia ja kaarnanpalasia
- jäkälää, sammalta
- tuohinauhoja ja niintä
- puutikkuja, puurimoja
- pitkiä käsihöylän lastuja
Käyttämällä eriluonteisia ja eripaksuisia kudemateriaaleja saat kudoksestasi hyvin elävän! Paksuja jäkälä- ja sammaltupsuja on hauska yhdistää ohuisiin puunoksiin ja juuriin.
Tehdään pieni kudoksia, kooltaan 20 x 20 cm. Kun kudokset ovat valmistuneet, ne sommitellaan ikkunoihin sopiviin ripustusryhmiin. Kudokset ripustetaan ikkunoihin rautalankojen avulla: Langat kiinnitetään yläpäästään ikkunoiden yläreunoihin, pareittain, niin että niiden välillä on tilaa 15-20 cm. Kudokset kiinnitetään lankapareihin alekkain ja lopuksi lankojen alapäät kiinnitetään ikkunan alareunaan tai ikkunalaudalle asetettaviin kiviin. Näin ikkunaan muodostuu pienistä yksiköistä suuri elävä kokonaisuus!
|
|
LAUTANAUHA
| |
Laudoilla nauhaa…mitä ihmettä???
Tarvitaan:
4 kpl 'lautoja' eli 1.5 mm paksusta vanerista sahattuja tai kovasta pahvista leikattuja 6 x 6 cm neliöitä. Neliöiden eli lautojen kulmat pyöristetään ja niiden kaikkiin kulmiin tehdään reiät.
Loimeksi voimakaskierteistä villalankaa tai pellava- tai puuvillalankaa, kahta eri väriä. Kuteeksi voi käyttää samoja lankoja.
Tee loimi vaikkapa punaisesta ja vihreästä langasta. Tarvitaan 2 m pitkiä lankoja 8 kappaletta, 4 kumpaakin väriä.
Ota loiminippu käteesi ja tee sen keskelle solmu. Solmi loiminippu solmun kohdalta vyöllä vyötäisillesi. Ota käteesi lauta ja pujota sen jokaiseen reikään yksi vihreä lanka vasemmalta oikealle. Tämän jälkeen ota toinen lauta, ja pujota sen reikiin punaiset langat vasemmalta oikealle. Ota kolmas lauta ja pujota sen reikiin vihreät langat, nyt oikealta vasemmalle. Viimeiseen lautaan punaiset langat, oikealta vasemmalle.
Siirrä lautoja langoissa niin, että ne ovat parinkymmenen sentin päässä sylistäsi. Kiristä loimilangat, sido ne toisesta päästään yhteen ja kiinnitä toinen pää esimerkiksi tuolinselkämykseen.
|
 |
|
Lautojen avulla saadaan aikaan loimilankojen välille viriö, lankojen muodostama tila, jonka läpi kuteen saa helposti vietyä. Kutoessa lautapakkaa pyöräytetään aina neljänneskierros eteenpäin, jolloin viriö uusiutuu ja kudelanka juoksutetaan toiseen suuntaan. Lautanauhaa tehtäessä lautojen loimilangat vähitellen kiertyvät toistensa ympäri. Tätä voi helpottaa vaihtamalla lautojen kiertosuuntaa aina tasavälein. Samalla tulee nauhaankin hauska kuviomuutos.
|
|
|
HIMMELI
Himmeli on oljista tehty ristikko. Ristikkorakenteet ovat kevyitä ja hämmästyttävän kestäviä. Tässä on perinteinen himmelimalli, mutta Sinä voit keksiä peruskuution avulla uusia muotoja. Voisiko olkikuutioista tehdä vaikkapa... talon?
Nykyisin askarteluun käytetty olki ostetaan kaupoista, mutta perinteisesti tuvan olkikoristeet tehtiin talon pelloilta korjatuista oljista. Askarteluolki niitettiin pelloilta ennen viljan kypsymistä. Korjattaessa olki on vihreää mutta kuivuessaan saa vaaleankeltaisen värinsä.
Jos oljista tekee punontatöitä, ne kannattaa kostuttaa ennen käsittelyä. Kylmässä vedessä olkien kannattaa liota 6-10 tuntia, kuumassa vedessä 10-20 minuuttia.
Himmeli on perinteinen jouluesine, jonka uskottiin lisäävän rukiin kasvua ja talon vaurautta.
Sitominen tapahtuu langalla, joka kulkee oljen lävitse nuolen osoittamaan suuntaan. Langan pujottamiseen voidaan käyttää apuna neulaa. Jos käytetään kalastajanlankaa tai jämäkkää puuvillalankaa, ei neulaa välttämättä tarvita.
Himmelin peruskuution voi tehdä myös pujottamalla neljä olkea peräkanaa neliöksi ja sitomalla kahdesta oljesta kolmion joka sivulle. Kaksi kolmiota taivutetaan ylöspäin, kaksi alaspäin ja sidotaan kärjistään kiinni. Kuutio on valmis ja odottaa lisää kavereita!
|
|

|
|  |