TUOHITYÖT  

Tuohi on koivun ihoa, siksi sitä ei saa koskaan kiskoa kasvavista puista!

Tuohisten punontatöiden ohjeita löytyy askartelukirjoista. Tässä muutama perinteinen tarvekalu tuohilevystä askarreltuna.

Rove, ropponen
Tuohilevy leikataan suorakaiteen tai neliön muotoiseksi. Levyn kaikki reunat taitetaan sisäänpäin, taitteen tulee olla joka sivulta saman levyinen. Taitos määrittää ropeen seinämän korkeuden. Seuraavaksi tehdään taitos kaikkiin kulmiin: Ropeen pohjan kulmasta vastaavaan levyn kulmaan. Nämä taitokset kannattaa tehdä teräviksi esimerkiksi pihtien avulla.

Kulmataitokset taitetaan ropeen päätyihin. Taitosten kiinnipysyminen varmistetaan kummastakin päästään teräväksi veistetyn koivu- tai pajupuikon avulla. Terävä puikko painetaan taitosten läpi ulkoa sisälle päin.

Lippo, lippi, sippu
Tuohilevystä leikataan pyöreä, halkaisijaltaan esimerkiksi 15 cm suuruinen kappale. Taita pyöreään levyyn laskos, joka alkaa sen keskipisteestä ja päättyy ulkoreunaan. Laskoksen koko määrää lipon muodon.

Laskoksen voi kiinnittää paikalleen esimerkiksi molemmista päistään teroitetulla koivun tai pajun varvulla tai ompelemalla esimerkiksi kalastajanlangalla. Jos lippoon halutaan varsi, otetaan pikkusormen paksuinen koivunoksa, ja halkaistaan se päästään 5-6 cm pituudelta. Lipon taitoskohta työnnetään halkeeseen.

Tuohitikka
Tuohenpala 8x8 cm, ohutta tuohta. Taita pala kahtia ja sen jälkeen vielä toisen kerran kahtia. Pidä viimeisin taitos kämmentäsi kohti ja taita ylempi puolikas vastakkaiseen alakulmaan kuvan mukaisesti. Tee sama alapuolelle. Kiinnitä taitos kuvan mukaisesti keskeltä halkaistulla, pikkusormen paksuisella koivuoksan pätkällä. Ota lasitusnaula tai muu pieni ja ohut naula, katkaise hohtimilla sen kanta pois ja naulaa tekemäsi piikki vasaralla tikan kärjeksi. Muutama tällainen tikka ja tikanheittokisat käyntiin!PAJUPILLI

Pajupillin teossa oikea ajanjakso on tärkeä, kuori irtoaa kepistä helpoiten toukokuun puolenvälin ja juhannuksen välisenä aikana. Pajupillin tekoon valitaan pätkä tuoretta, suoraa, oksatonta ja noin sormenvahvuista pajukeppiä. Pajuista harmaakuorinen on parasta, vihertävänkuorisen kuori on heikompaa.

Katkaise pajukepin pää vinottain.

Poista tekemäsi viisteen kärjestä 6-8 mm. Kepin pään muoto muistuttaa nokkahuilun päätä.

Katkaise kuoriosa 5-8 cm etäisyydellä kärjestä kohtisuoralla puukonviillolla. Viillon tulee ulottua puun pintaan saakka ja kiertää koko kepin.

Tästä 5-8 cm leveästä osasta tullaan poistamaan kuori. Naputa puukon päällä irrotettavan kuorenosan pintaa, jotta kuori irtoaisi puusta ja se saataisiin ehjänä irti. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella.

Vuole pilliin ääniaukko kuvan mukaan. (Jos haluat pajupillistä kaksiäänisen, tee kuoreen pieni neliön muotoinen reikä tulevan ääniontelon kohdalle. Lisäreikää sulkemalla ja avaamalla saat valmiista pillistä aikaan kaksi ääntä.)

Irrota kuori tukevaotteisella vääntävällä liikkeellä. Vedä kuori puun päältä pois.

Tee ilmakanava. Vuole pintapuu kärjestä ääniaukkoon saakka parin millin syvyydeltä.

Vuole ääniontelo. Ontelon koko vaikuttaa äänen korkeuteen, kokeile miten!

Ujuta kuori takaisin paikoilleen ja puhalla. Soiko pajuinen pillisi?

Katkaise koko pilli irti kepistä siten, että kiinni olevaa kuoren osaa jää vähintään muutama sentti. Pillin loppuosan voi vaikkapa koristella loveamalla!

JUURAKKO

Olennainen osa elävää puuta on piilossa maan alla. Juuriensa avulla puu imee maasta vettä ja ravinteita. Ne myöskin pitävät puun pystyssä kovissakin myrskyissä. Miltä näyttää kokonainen puu, juurineen kaikkineen?

Noudetaan metsästä yksi kokonainen lehtipuu satupuuksi. Tähän tarvitaan:

  • EHDOTTOMASTI maanomistajan lupa
  • eväät ja lämmintä vaatetta
  • teräväkärkinen lapio, ei lumilapiota
  • pieniä puutarhalapioita ja -haravoita
  • pari rautakankea
  • kirves
  • pari aikuista, sillä pienenkin puun kiskominen juurineen ylös vaatii voimaa

Sopiva puu valitaan huolella. Sen tulee olla tarpeeksi pieni, että se mahtuu sisätiloihin, mutta toisaalta tarpeeksi suuri, että se pystyy seisomaan juuriensa tukemana. Puu valitaan mieluiten niin, että maanomistaja on mukana hyväksymässä valintaa!

Sitten vaan aletaan kuoputtaa ja kaapia puun juuria esille. Hellästi vääntämällä ja riuskasti kiskomalla puu vähitellen saadaan irti koko komeudessaan.

Viedään puu kotiin tai koululuokkaan ja puhdistetaan sen juuret huolellisesti. Tämän jälkeen puu toimii...puuna, eri näköisenä eri vuodenaikoina. Puuhun voidaan kiinnittää lehtiä, joihin on piirretty
  • sadun tai tarinan alku
  • iloinen, surullinen, tärkeä, vaikea asia
  • itsenäisyyspäivänä lehtiä, jotka kertovat oppilaiden kotimaista

Eri juhlapyhinä puu tietenkin saa asiallisen koristelun, jouluna piparkakkuja ja pääsiäisenä noitia!

  Lähteet