Leppä
Lepät kasvavat parhaiten tuoreilla ja ravinteikkailla kasvualustoilla, minkä tarjoavat esimerkiksi jokien ja purojen reunamat. Lepät ovat yksikotisia ja aloittavat kukintansa jo maaliskuussa. Lepät ovat typensitojia, joiden lehtikarike parantaa maan ominaisuuksia.

Hallaa sietävänä pioneeripuulajina tätä on usein käytetty verhopuuna kuusen taimille.

Harmaaleppä (Alnus incana) kasvaa yleisesti hakkuuaukeilla joko pensasmaisesti tai puuksi. Se on lyhytikäinen ja usein lahottajasienet tuhoavat sen jo 50-vuotiaana. Harmaalepän runko on sileämpi ja puuaines vaaleampi kuin tervalepällä. Harmaalepän kaarna on ruskean harmaa. Tämä puulaji on kelvannut lähinnä polttopuuksi, nykyään sitä käytetään jo puusepänteollisuudessa.

Tervaleppä (Alnus glutinosa) kasvaa nuorena hyvin nopeasti ja on pitkäikäisempi kuin harmaaleppä. Sen runko on nuorena punaruskea, mutta se muuttuu puun vanhetessa tumman harmaanruskeaksi. Puumateriaalin on punertavanruskeaa.

Tiheässä kasvaneista tervalepistä saadaan arvokasta puutavaraa käytettäväksi esim. paneeleina tai pintaviiluina. Tervaleppää on helppo työstää ja höyläysjäljestä tulee kaunis.
Lähteet