Piippola

Lamujokivarsi Piippolan kirkonkylän kohdalla

Kuvaus:

Kirkonkylän asutus muodostaa Lamujoen varrella kokonaisuuden, johon liittyy runsaasti perinteisen asunsa säilyttänyttä rakennuskantaa ja kaunista viljelymaisemaa.
-Piippolan puukirkko on rakennettu 1768-70. Muodoltaan se on ulkoviisteinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa kahdeksankulmainen torni. Kirkko korjattiin nykyiseen asuunsa 1888. Erillinen, puinen kellotapuli rakennettiin 1770 ja uusittiin 1888. Ympärillä on vanha kirkkomaa.
-Pappilanniemessä muodostavat Kauppilan ja Snellmanin pappilat arvokkaan puistometsän kehystämän kokonaisuuden. Kauppilan 1850 rakennettu pappilarakennus on muutettu seurakuntakodiksi. Pihapiiriin kuuluvat puoji ja aitta sekä kujan varrella toinen aitta. Snellmannin pappilaksi sanottu asuinrakennus on vuodelta 1777.
-Vanhaa rakennuskantaa on säilynyt myös mm. Aholan, Ali- ja Ylijarvan, Anttilan, Tuomaalan, Piipon, Lassilan ja Jukolan tiloilla.