Ruukki

Ruukin koski ja Sahanseudun alue

Kuvaus:

Siikajoen Pyhäkoskelle perustettiin Pietari Brahen toimesta 1672 potaskatehdas, joka jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Uudelleen koski joutui teollisuuden käyttöön 1846 kun Z. Franzén perusti paikalle sahan. Alueella on säilynyt vanhoja kanavarakenteita sekä sahanjohtajan asuinrakennus ja konttori 1800-luvun lopulta. Jokimaisemaa hallitsee vanha teräsrakenteinen kaarisilta.
-Ruukinkartanon puinen päärakennus on vuodelta 1923 (W.Lönn).
-Ruukin alueella on lisäksi tiilinen kaljatehdas vuodelta 1914 sekä Askolan puojirakennus vuosissadan alusta.
-Sahanseudun asuinalueella on vuosisadan alussa rakennettuja mökkejä sekä kaksikerroksisia vuokrakasarmeja piharakennuksineen. Sahanseudun historiaan liittyvät myös työväentalo, rukoushuone sekä koulu.
-Vuosisadan alussa perustetun tärpättitehtaan korkea tiilinen tehdasrakennus ja savupiippu ovat kylmillään.