Sievi

Asemakylä

Kuvaus:

Sievin rautatieasema on rakennettu pysäkin tyyppipiirustusten mukaan 1884-86 ja laajennettu pokkipäädyllä 1908 (B.Granholm). Alueeseen liittyy asemapuisto, asuinrakennuksia piharakennuksineen sekä makasiineja. Aseman ympäristö on säilyttänyt omaleimaisen luonteensa.
-Vanhempaa rakennusperinnettä edustavat Ylitalon ja Kiviluodon rakennusryhmät. Ylitalon neljältä sivulta rakennetussa pihapiirissä on asuinrakennus, jonka kerrotaan olevan vuodelta 1668. Sen nykyasu on 1870-luvulta. Toinen asuinrakennus on siirretty paikalle 1840-luvulla. Muilta osin pihaa rajaavat vanhat talousrakennukset. Tien toisella puolen on vanhan kauppakartanon rakennusryhmä.
-Sievin vanhin koulurakennus, Korhosen koulu, on vuodelta 1896.
-Asemapäällikkö Mäkeläisen 1921 rakennuttama kaksikerroksinen asuinrakennus noudattaa asemarakennuksen arkkitehtuuria.