Siikajoki

Siikajokivarren kulttuurimaisema kirkonkylän kohdalla

Kuvaus:

Siikajokivarren kulttuurimaisema oli kuulun Siikajoen taistelun näyttämönä huhtikuussa 1808. Taistelun muistomerkki on kirkonmäellä. Nykyisellään jokivarren viljelymaisema luo yhdessä vanha rakennuskannan kanssa harmonisen yleisvaikutelman.
-Siikajoen puukirkko on rakennettu 1701 sekä korjattu vuosina 1765 (J.Suonperä) ja 1852 (J.Oldenburg). Muodoltaan se on likimain tasavartinen ristikirkko, jonka keskustasta kohoaa kupukattoinen torni. Kirkkosalin maalauskoristelu on vuosilta 1771-72 (M.Toppelius). Erillinen kellotapuli on vuodelta 1765. Kirkon ja tapulin ympärillä on vanha hautausmaa.
-Siikajoen pappilan puinen, mansardikattoinen päärakennus on rakennettu 1790-luvulla. Rakennus entistettiin 1972.
-Värin asuinrakennus on mahdollisesti 1700-luvulla rakennettu lossitupa. Pihapiiriin kuuluu 1802 rakennettu puoji, jonka seinässä sanotaan olevan tykinkuulan reiän muistona Siikajoen taistelusta.
-Jokivarressa on perinteistä rakennuskantaa mm. Ranta-Ukkolan, Nikkilän tiloilla sekä jokisuistossa Matinheikin, Alapään tiloilla.