Iisalmi

Koljonvirran kulttuurimaisema

Kuvaus:

Suomen sodasta tunnetun Koljonvirran maisema avautuu parhaiten virran ylittävältä sillalta. Sillan pohjoispuolella on Mansikkaniemi. Koljonvirran eteläpuolella avautuvan Kirkonsalmen rannalla on Iisalmen entisen maaseurakunnan kirkko. Pikku-Iin länsirannalla on entisen Fredriksdahlin kartanon mailla Koljonvirran sairaala, jonka vanhin laitosrakennus on vuodelta 1924.
-Iisalmen vanha puukirkko on rakennettu 1779 (S.Jylkkä-Silvén). Muodoltaan se on erivartinen ristikirkko, jossa ristikeskuksesta kohoaa pienehkö, terävään huippuun päättyvä lanterniini. Kirkkoa on korjattu 1879 (F.A.Sjöström) ja 1927 (R.Blomstedt). Erillinen kellotapuli on vuodelta 1756. Kirkkoa ja tapulia ympäröi vanha hautausmaa, jossa on mm. Juhani Ahon ja Kauppis-Heikin haudat.
-Partalan kylän Pikku-Partala on entinen vänrikin virkatalo, joka on säilyttänyt perinteisen umpipihan muotonsa.
-Kirkosta pohjoiseen sijaitsee Mansikkaniemen kappalaisenpappila, joka oli Juhani Ahon lapsuudenkotina 1865-76. Se on ollut vuodesta 1958 Juhani Ahon museona. Pappilarakennus on 1840-luvulta ja kaksi aittaa samaten 1800-luvulta. Paikalle on lisäksi siirretty tuulimylly Ruotaanmäestä ja ns. sota-aitta Koljonvirran tilalta. Mansikkaniemessä on myös ruhtinas Dolgorukin valurautainen muistomerkki vuodelta 1848.
-Koljonvirran tilan päärakennus on 1890-luvulta ja myös aittaryhmä on 1800-luvulta. Tila on nykyisin matkailukeskuksena.