Kuopio

Kuopion satama

Kuvaus:

Kuopion sataman ympäristössä on säilynyt monipuolinen kokoelma rakennuksia, jotka valottavat kaupungin merkitystä sisävesiliikenteen keskuksena. Vanha Rantatori muutettiin 1950-luvulla Satamapuistoksi.
-Tulli- ja pakkahuone on rakennettu 1860 (C.A.Edelfelt) ja laajennettu 1889 (L.Ikonen).
-Satamakonttori on vuodelta 1879 (F.Öhman).
-Raninin myllyn tiiliset tehdasrakennukset ovat vuosilta 1883 ja 1891 (W.Polón).
-Varastokadun varrella on keskusosuusliikeiden ja keskustukkukauppojen edustavien funktionalistisien varastorakennusten ryhmä 1930- ja 1940-luvuilta.
-Sataman miljööseen liittyy sen pohjoispuolella Kuopion lääninvankila, joka on vanhimmilta osin vuodelta 1830 (IK/C.L.Engel). Rakennus laajennettiin ristinmuotoiseksi sellivankilaksi 1888 (YRY/L.I.Lindqvist, Th. Decker). Muurin ympäröimän vankila-alueen länsipuolella on yhtenäinen asuntokortteli, jonka vanhimmat kolme rakennusta ovat kuuluneet 1822 valmistuneeseen Lahdentaan sairaalaan. Vankilanjohtajan puinen asuinrakennus on vuodelta 1888.