Punkaharju

Punkaharjun kulttuurimaisema

Kuvaus:

Punkaharju on noin 7 kilomerin pituinen kapea harjujakso, joka jakaa Puruveden Isoon ja Pieneen Puruveteen. Liikenteellistä merkitystä sillä on ollut jo varhain ja maantie Viipurista Savonlinnaan on kulkenut harjun laella jo keskiajalla. Rautatie johdettiin harjun kautta tämän vuosisadan alussa. Punkaharjun strategisesta merkityksestä kertovat puolestaan venäläisten 1700-luvun lopulla ja Suomen sodan kynnyksellä kaivamat maavarustukset, joita on säilynyt maastossa eri puolilla harjua. Punkaharjun luonnonkauneus havaittiin jo varhain ja 1803 kehotti Aleksanteri I matkallaan suojelemaan sen maisemia puunkaadolta ja kaskeamiselta. Alue lunastettiin valtiolle 1843 kruununpuistoksi. Samalla käynnistyivät hankkeet harjun matkailupalveluiden kehittämiseksi. Tieteellinen metsäntutkimus aloitettiin harjun rinteillä jo 1870-luvulla ja se on jatkunut meidän päiviimme. Takaharjun tuberkuloosiparantola sijoittui alueelle vuosisadan alussa.
-Kruununpuistossa sijaitsevan Valtionhotellin puinen päärakennuson rakennettu alkuaan 1845 (E.B.Lohrmann) metsänvartijain asunnoksi, jossa oli myös vierashuoneita. Tätä tornillista, sveitsiläistyylistä rakennusta on laajennettu vuosina 1879, 1893 ja 1899. Erillinen, ns. Keisarinnan huvila on vuodelta 1898. Kokonaisuuteen kuuluvat lisäksi pihapiirin asuin- ja talousrakennus vuodelta 1896, viinikellari, hirsinen rantasauna (Y.Sadeniemi) sekä laivalaiturin tuntumassa oleva rantapaviljonki.
-Takaharjun kuntoutussairaala on rakennettu tuberkuloosiparantolaksi 1900-03 (O.Tarjanne). Paviljonkijärjestelmään perustuva rakennus on varhaisen rationalismin merkittävimpiä edustajia. Lähellä sijaitsevat ylilääkärin asuintalo vuodelta 1902 (O.Tarjanne) sekä hoitajien asuinrakennus, talousrakennus ja sauna 1920-luvulta.
-Entinen Hotelli Finlandia rakennettiin 1914 (W. ja I.Thomé). Rakennus muutettiin parantolaksi 1982.
-Metsäntutkimusaseman käytössä on entinen metsätyönjohtajan asuintalo vuodelta 1908, Takaharjun parantolan portinvartijan asunto vuodelta 1903, entinen metsänvartijan virkatalo1920-luvulta sekä Punkaharjun entinen kansakoulu vuodelta 1924.
-Punkaharjun rautatieasema on rakennettu 1908 (B.Granholm). Asemakokonaisuuteen kuuluu lisäksi puisto, makasiini ja huvimaja.