Maaninka

Maaninkajärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Maaninkajärven itäranta on kulttuurimaisemiltaan monipuolista. Maiseman kohokohtana on kirkko puistoineen. Vanhat maatilat, sahan synnyttämät työväenasunnot ja kirkonkylän julkiset rakennukset, kuten entinen kansakoulu täydentävät kyläkuvaa.
-Maaningan puukirkko on rakennettu Jaakko ja Heikki Kuorikosken johdolla 1826-43 (1823, IK). Muodoltaan se on ristikirkko, joka on korostettu keskeisesti kulmaulokkein. Ristikeskuksesta kohoaa nelikulmaiseen torniin päättyvä torninjalka. Erillinen kellotapuli on kirkkoa vanhempi. Rakennuksia ympäröi vanha hautausmaa, joka ulottuu puistomaisena rantaan.
-Halolassa, Maaninkajärven rannalla toimii Pohjois-Savon tutkimusasema (VOR?), jonka kaksikerroksinen puinen päärakennus on vanhimmilta osin1800-luvun alkupuolelta. Kaksikerroksiseksi se korotettiin 1800-luvun jälkipuolella. Halolassa toimi 1895-1900 Pohjois-Savon kansanopisto.
-Pappilan puinen päärakennus on vuodelta 1887.
-Kirkonkylän pohjoisosassa, Pihtisalmen rannalla on ortodoksinen rukoushuone vuodelta 1960 (I.Ahonen).