Nastola

Kirkonkylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Nastolan kirkonkylä on voimakkaasta uusiutumisestaan huolimatta säilyttänyt perinteisen ilmeensä kirkon pohjoispuolella. Kirkon, tapulin ja hautausmaan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vanha maantie, jonka varrella on vanhaa rakennuskantaa. Kirkon pohjoispuolisilla pelloilla on huomattava asema maisemakuvassa.
-Nastolan puukirkko on rakennettu Matti Åkergrenin johdolla 1802-04 (YIV, 1801). Muodoltaan se oli alkuaan tasavartinen ja sisäviisteinen ristikirkko. Kirkkoa on korjattu 1888-91 (A.Cavén) sekä 1900-luvun alkupuolella. Ristikeskustasta kohoava torni on viimeksi mainitusta korjauksesta. Erillinen, hirsinen tapuli on rakennettu 1760 ja siirretty nykyiselle paikalleen 1803-04. Vanha hautausmaa samoin kuin aiemman kirkon paikka sijaitsee kirkon itäpuolella.
-Pekkalan talonpoikaistilan kaksikerroksinen päärakennus on 1800-luvun alkupuolelta.
-Kotirannan l. Vesmannin puiston ympäröimä asuinrakennus on 1800-luvun alkupuolelta.
-Kirkon itäpuolella on Nastolan kotiseutumuseon alue, jonne on siirretty vanha asuinrakennus ja makasiini.