Padasjoki

Padasjoen kirkonkylä

Kuvaus:

Padasjoen kirkon ympärillä on säilynyt lukuisa joukko perinteiseen kirkonkylämiljööseen kuuluvia julkisia rakennuksia. Liikennejärjestelyt pengerryksineen ovat osin turmelleet kokonaisuutta.
-Padasjoen tiilestä muurattu, valkeaksi rapattu kirkko valmistui 1928 (W.G.Palmqvist). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko, johon liittyvät lyhyet poikkisakarat. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa.
-Puiston ja peltojen ympäröimä kirkkoherranpappilan rakennusryhmä sijaitsee historiallisella pappilanpaikalla Kirkkolammin ja Padasjoen rannalla. Puinen pappilarakennus on vuodelta 1835. Rakennusryhmään kuuluu lisäksi kivinavetta 1800-luvun jälkipuolelta sekä vanha aitta ja toinen asuinrakennus.
-Padasjoen entinen pitäjänhuone ja seurakuntatalo on rakennettu 1882.
-Padasjoen funktionalistinen kunnantalo on vuodelta 1938.
-Kunnanlääkärin virka-asunto on rakennettu 1932.
-Kirkonkylän entinen kansakoulu on vuodelta 1874. Se lukeutuu lajissaan maakunnan edustavimpiin. Uudempi, kaksikerroksinen koulurakennus valmistui 1925.
-Nuorisoseurantalo Ahjola on vuodelta 1912.