Hartola

Tainionvirran kulttuurimaisema

Kuvaus:

Tainionvirta muodostaa keskeisen ympäristötekijän Hartolan kirkonkylän kulttuurimaisemassa. Maisema-alueeseen liittyvät Koskipään kartanomiljöö ja Ekon opistoalue. Tainionvirran rannalla sijaitsee myös Hartolan maamiesseuran mallitila vuodelta 1932 (A.Paasikivi).
-Koskipään kartano on muodostunut 1500-luvun lopun ratsutilasta. Tämän vuosisadan alussa kartanon vaiheisiin liittyy kirjailija Maila Talvio, jonka aloitteesta Itä-Hämeen museo avattiin 1929. Kartanon puinen, empiretyylinen päärakennus on vuodelta 1828. Vanhempi päärakennus on 1700-luvulta. Pihaa rajaavat lisäksi väentupa ja aittarivi. Päärakennuksen ympärillä on vanha puisto. Museoalueelle on siirretty joukko vanhoja lähiseudun talonpoikaisrakennuksia.
-Tainionvirran maisemaan liittyy vanha kirkonpaikka, jossa sijainnut vanha, puinen ristikirkko siirrettiin 1928 Pertunmaalle.
-Entisen Ekon kartanon maille perustettiin 1908 Itä-Hämeen kansanopisto. Kaksikerroksinen puinen opistorakennus on vuodelta 1923 (K.Borg). Pihapiiriä rajaavat kaksi siipirakennusta ovat rungoiltaan 1700-luvulta samoin kuin kivinavetan vanhin osa.