Heinola

Vierumäen urheiluopisto ympäristöineen

Kuvaus:

Suomen Urheiluopiston päärakennus on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema. Bryggman voitti vuonna 1930 opiston suunnittelusta järjestetyn yleisen arkkitehtikilpailun. Rakennus valmistui 1936 ja se vihittiin käyttöön 1937. Bryggmanin alkuperäisiin suunnitelmiin kuuluva voimistelusalisiipi rakennettiin myöhemmin ja hänen suunnitelmiensa mukaan osa tasakatoista muutettiin satulakatoiksi 1950-luvulla. Myös rakennuksen sisätiloissa on tapahtunut joitakin muutoksia. Erillinen rehtorin asuinrakennus valmistui jo ennen opistorakennusta 1933 (E.Bryggman). Urheiluopiston ympäristö on Toiselle Salpausselälle tyypillistä männikkökangasta. Jyrkkä rinne laskeutuu rantaan, jossa on hirsinen saunarakennus vuodelta 1932? (E.Bryggman).