Sysmä

Sysmän kirkonseutu

Kuvaus:

Sysmän kirkon ympäristössä, Suurikylässä kertovat lukuisat rautakautiset kalmistot ja uhrikivet paikan pitkästä asutushistoriasta. Keskiaikaisen kirkon lisäksi maisemakokonaisuuteen kuuluvat kirkkoherranpappilan rakennusryhmä, pitäjänmakasiini, Suurikylän kartanomiljöö ja Ihananiemen rakennusryhmä.
-Sysmän keskiaikainen, Pyhälle Olaville nimetty kivikirkko lienee rakennettu 1500-luvun alussa. Alkuaan tyypilliseen pitkäkirkkoon lisättiin 1833-34 (1826 IK/C.L.Engel) ristisakarat samalla kun vanhat sakaristo ja asehuone purettiin. Samassa yhteydessä julkisivut kalkittiin valkoisiksi. Kirkko restauroitiin 1950-luvulla (K.S.Kallio). Erillinen puinen kellotapuli on vuodelta 1845. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa.
-Komea lainajyvästön makasiini muurattiin kivestä 1854-55. Sen suojissa on toiminut Sysmän kotiseutumuseo vuodesta 1962.
-Kirkkoherranpappila on rakennettu 1918 (J. Stenbäck). Pihapiirissä on vanha väentupa ja aitta.
-Suurikylän kartanon kaksikerroksinen puinen päärakennus on vuodelta 1801, sen klassistinen ulkoasu vuoden 1867 korjauksesta. Pihapiirissä on kaksi vuoraukseltaan samantyylistä siipirakennusta. Suuri kivinavetta on vuodelta 1900. Päärakennuksen ympärillä on vanhaa puistoistutusta ja kartanon kohdalla maantietä reunustavat koivurivit.