Orimattila

Orimattilan kirkonmäki

Kuvaus:

Orimattilan kirkonkylä on säilyttänyt perinteisen ilmeensä kirkon välittömässä läheisyydessä. Kirkkotien varren raittiasutuksesta on jäljellä joukko puisia liike- ja asuinrakennuksia, joista pääosa on rakennettu viime vuosisadan lopulla.
-Orimattilan kivikirkko on rakennettu 1862-66 (J.Wik, N.Tallgren). Muodoltaan se on ristikirkko, johon liittyy korkea kellotorni. Tämä jo 1851 valmistunut tapuli muutettiin nykyiseen asuunsa 1937 (R.Blomstedt). Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa. Tien toisella puolen on uudempi hautausmaa sekä seurakunnan kokoushuone vuodelta 1929 (I.Launis).
-Kirkkoherranpappilan puinen päärakennus on vuodelta 1884 (Kiseleff & Heikel). Sitä ympäröi vanha puisto.
-Orimattilan kotiseutumuseo on muodostettu vuosisadan vaihteessa rakennetun tiilisen pitäjänmakasiinin ympärille siirtämällä alueelle vanhoja rakennuksia.