Eura

Kauttuan historiallinen teollisuusalue ja asuntoalueet

Kuvaus:

Suomen vuorimestari, maaherra Lorentz Creutz nuorempi perusti 1689 Kauttuan rautaruukin. Raudanjalostus Kauttualla loppui 1907, jolloin tilalle tuli paperinvalmistus. Vuonna 1937 paperitehtaan läheisyyteen perustettiin vielä pakkaustarviketehdas. Kauttuan ruukin puinen päärakennus, joka nykyisin toimii klubina, on vuodelta 1802. Rakennusta on jatkettu matalammilla päätysiivillä vuonna 1824. Päärakennusta ympäröivässä puistossa on puinen kellotapuli ilmeisesti 1830-luvulta. Lehtevän ruukinraitin varrella sijaitsevat1800-luvulla rakennetut vasaraseppien tuvat sekä joukko 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin valmistuneita maatalous- ja asuinrakennuksia. Kivettyjen kanavauomien varrella on jälkiä vanhoista myllyistä sekä tehtaan vanha vesisaha vuosisadan alkupuolelta. Sahan ja päärakennuksen välissä on suuri hiilisuuli viime vuosisadan puolelta. Paperitehtaan johtajaa varten 1911 (J.Eklund) rakennettu Villa Ahlström sijiatsee Pyhäjärven rannassa edustavan puiston ympäröimänä (P.Olsson). Sen läheisyyteen rakennettiin 1922 Villa Mäntylä (A.Tollet). Ikihonkia kasvavaan mäenrinteeseen rakennettiin1939 Alvar Aallon suunnittelema terassitalo, joka myötäilee kaltevan maaston muotoja. Ruukinalueeseen kiinteästi liittyvät Mikolanmäen ja Varkaudenmäen asuntoalueet muodostavat viihtyisän miljöön. Mikolanmäen suurehkot asuinrakennukset on rakennettu 1920-40-luvuilla. Varkaudenmäen puutalot ovat Ahlströmin Varkauden talotehtaan tuotantoa ja ne rakennettiin arkkitehti Alvar Aallon alustavan suunnitelman ja tyyppimalliston mukaan 1940-luvun aikana. Aallon suunnittelema on myös vuonna 1943 valmistunut naisvirkailijoiden asuintalo Tipula, nykyinen Villa Aalto. Jokirannassa on sauna- ja pesularakennus vuodelta 1946 (Aino ja Alvar Aalto).