Ulvila

Leineperin ruukinalue ja kulttuurimaisema

Kuvaus:

Leineperin l. Fredriksforsin 1771 perustettu rautaruukki on maamme parhaiten säilyneitä ruukkikokonaisuuksia. Ns. multahirsirakenteisen masuunin alaosa on rakennettu 1826, masuunia on korotettu vuonna 1861. Masuunin vieressä on kolmiaukkoinen kiviholvisilta ilmeisesti vuodelta 1860. Samalta ajalta on myös joen etelärannalla sijaitsevan kankirautapajan punatiilinen osa. Rakennusta on laajennettu vuonna 1883 kuonatiilisellä osalla. Leineperin puiston ympäröimä päärakennus on 1860-luvulta. Samalta ajalta on myös säännöllisen ruukinkadun varrelle sijoittuva kymmenen työväenasunnon ryhmä sekä savirakenteinen yhteisleipomorakennus, nk. savipakari. Joen pohjoispuolella on masuunin lisäksi tiilinen, valkeaksi rapattu viljamakasiini, joka on rakennettu 1824 intendentinkonttorissa laadittujen piirustusten mukaan. Sen lähellä on pehtoorin asuinrakennus noin vuodelta 1915 sekä kauempana pääosin kuonatiilinen tallirakennus ja sikala 1860-luvulta.Leineperin kansakoulu on rakennettu 1888.