Nakkila

Leistilä-Tattara-Villilä-Masia -kulttuurimaisema

Kuvaus:

Nakkilalle tunnusomaiset laajat viljelyaukeat avautuvat valtatien länsipuolella akselilla Tattara-Leistilä-Masia. Tien itäpuolella kohoaa selkeänä maamerkkinä Nakkilan kirkon valkea torni. Kirkkomaiseemaan liittyvät läheisesti J.W.Suomisen vanha tehdasalue sekä Villilän kartano.
-Nakkilan kivikirkko on rakennettu 1937 (E.Huttunen). Se on funktionalistisen kirkkoarkkitehtuurimme tärkeimpiä monumentteja. Kirkon valkeat seinät ja korkea betonitorni näkyvät kauas ympäristöön. Kirkon välittömässä läheisyydessä seurakuntasali vuodelta 1970 (J.Leiviskä). Kirkkotien varrella on vanha lainajyvästön makasiini, joka on museokäytössä.
-Nakkilan seurojentalo Karhula on vuodelta 1922.
-J.W.Suomisen entisen nahkatehtaan alue on saanut alkunsa 1898. Vuosien varrella siitä kasvoi yksi maamme merkittävimmistä nahkatehtaistamme. Tehdasaluetta laajennettu vuosisadan alusta lähtien. Pääosa Tattaranjoen varrella sijaitsevista tiilisistä tehdasrakennuksista on vuosilta 1917-38. Puinen konttorirakennus on samalta ajalta. R, M Tehtailija J.W. Suomisen yksityiskodikseen rakennuttama Koskilinna valmistui 1928. Tämän klassistisen tiilirakennuksen suunnitteli arkkitehti Väinö Vähäkallio. Rakennuksen ympärillä levittäytyy laajahko puisto.
-Villilän kartanon edustava päärakennus on vuodelta 1852 (A.F. Granstedt). Tiilinen navettarakennus on rakennettu alkuaan 1864 ja uusittu 1927. Punatiilinen talli ja linnamainen vilja-aitta ovat vuodelta 1925 (Arkkitehtitoimisto Frosterus-Gripenberg). Navettarakennus ja talli on muutettu teollisuuskäyttöön. Tilalla vuodesta 1905 toiminut karjanhoitokoulu on nykyisin työväen asuntona. Suuret teollisuushallit ovat muuttaneet kartanoalueen alkuperäisen ilmeen.
-Leistilän kylä on säilyttänyt varsin hyvin perinteisen rakenteensa. Vanhaa rakennuskantaa on mm. Jaakolan, Knihtin, Puosin, Vähä-Teinilän ja Mäkelän pihapiireissä.