Noormarkku

Noormarkun tehdasalue -Noormarkun kirkonkylä

Kuvaus:

Noormarkun teollisen perinteen voidaan katsoa alkaneen jo Sahakosken ja Makkarakosken varsille perustettiin sahat 1747 ja 1753. Vapaaherra C.C.de Carnall sai 1806 luvan kankivasarapajan perustamiseen. Antti Ahlström osti Noormarkun ruukin 1870. A.Ahlström Osakeyhtiön pääkonttori sijaitsee Noormarkussa. Alue on kauttaaltaan puistomaisesti hoidettu. Vanhojen tuotantolaitosten ja maatalousrakennusten lisäksi alueella on monia arkkitehtonisesti arvokkaita rakennuksia
-Noormarkun l. Makkarakosken vesisaha on rakennettu1870-luvulla. Saha on säilynyt koneistoineen ainutlaatuisen hyvin.Vieressä sijaitseva metsäkonttorin puinen rakennus on vuodelta 1866.
-Kankirautapaja on rakennettu 1894 graniittikvaadereista. Rakennuksen sisällä on säilynyt vanha kankirautavasara ja joenpuoleisella ulkoseinällä on kunnostettu vesiratas. Tiilinen, rapattu voimalarakennus on vuodelta 1914.
-Patosillan toisella puolen on yhtenäinen ryhmä puisia työväenasuntoja 1800-luvun jälkipuolelta.
-Laajan puiston (B.Schalin) ympäröimä A.Ahlström Osakeyhtiön pääkonttori valmistui 1916 (E.Fabritius) Kokonaisuuteen liittyvät Lassilantien ja Piilitien virkailija-asunnot samalta ajalta (V. ja I. Thomé).
-Antti Ahlströmin rakennuttama suuri, puinen Isotalo valmistui 1881 (E.Lagerspetz).
-Walter Ahlströmin rakennuttama Havulinna sijaitsee petäjiä kasvavalla mäellä. Se valmistui 1901 (G.A.Lindberg). Mäen alla on terassoitu puisto (P.Olsson).
-Alvar Aalto suunnitteli Villa Mairean Maire ja Harry Gullichsenille. Funktionalistinen, luonnonläheinen asuinrakennus valmistui vuonna 1939. Villa Mairea on kansainvälisestikin yksi modernin asuntoarkkitehtuurin keskeisimpiä edustajia.
-Olininmäen punamullatut työväenrakennukset on rakennettu vuosina 1879-1926. Nämä kymmenkunta tuparakennusta sijaitsevat vapaasti Olininmäen kumpareisessa maastossa muodostaen oman yhteisönsä.
-Valtatien länsipuolella sijaitseva Eva Ahlströmin sairaala on rakennettu 1912 (L.Sonck). Noormarkunjoen rannalla on sairaalarakennuksen lisäksi vanha turvakoti ja entinen lääkärin virka-asunto.
-Antti Ahlströmin1874 rakennuttama puinen kansakoulurakennus on sisustettu päiväkodiksi.
-Noormarkun kivikirkko rakennettiin 1931-33 (A. Lindgren). Muodoltaan ja koristelultaan Noormarkun kirkko liittyy kiinteästi keskiaikaiseen kirkkotraditioomme. Kirkon vieressä sijaitseva vanha kellotapuli on vuodelta 1757. Kirkon ympärillä levittäytyy vanha, kivimuurin ympäröimä hautausmaa.