Pomarkku

Pomarkun kirkonkylä

Kuvaus:

Pomarkun kirkonkylä on maamme parhaiten säilyneitä vanhoja maaseututaajamia. Kylän rakennuskanta on pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Perinteistä rakennuskantaa on mm. seuraavilla tiloilla: Yli-Tensiö, Rossi, Marttila, Markkula, Ala-Nissi, Teinonen, Soini, Tervamäki ja Yli-Nissi. Huomattavia ovat myöskin jugend-tyylinen kaupparakennus ja entinen pankin toimitalo, nykyinen kirjakauppa, vuodelta 1917. Kolmikaarinen kivisilta on vuodelta 1907.
-Pomarkun vanha puukirkko on rakennettu 1802-1803 (H.Lintula?). Pohjamuodoltaan runkohuone on suorakaide, johon pohjoissivulla liittyy sakaristo ja etelässä sipulihuippuiseen lanterniiniin päättyvä kellotorni. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.
-Uudempi, kivinen pitkäkirkko rakennettiin 1914-1921 (I.Launis).
-Kirkkojen tuntumassa on kotiseutumuseon varastona toimiva makasiini, Viron tila ja entinen pappila. Viron päärakennus on runko-osaltaan 1700-luvulta, ulkoasu on vuodelta 1910. Pappilan päärakennus on aivan viime vuosisadan lopulta.