Pori

Kivipori

Kuvaus:

Vuoden 1852 palon jälkeen jälleenrakennetut Porin rantakorttelit muodostavat yhden edustavimmista vanhoista kivikaupunginosista maassamme. Paitsi yhtenäisiä katunäkymiä, ovat myös useimmat pihat säilyttäneet perinteisen asunsa portteineen ja makasiineineen. Vuonna 1972 vahvistettiin ns. Jokiporin asemakaavamuutos, jossa suurin osa I ja II kaupunginosan rakennuksista on merkitty rakennussuojelukohteiksi.
-Keski-Porin tiilirakenteinen uusgoottilainen kirkko valmistui 1863 (C.J. von Heideken - G.T. Chiewitz ). Korkea kellotorni on valurautarakenteinen.
-Porin edustava raatihuone rakennettiin kivestä vuosina 1839-41 (C.L.Engel). Rakennus uusittiin1891 (J.E.Stenberg).
-Nykyinen kaupungintalo, ns. Junneliuksen talo valmistui 1895 (A.Krook) yksityispalatsiksi.
-Porin teatteri rakennettiin vuosina 1883-84(J.E.Stenberg, sisustus C. Grabow). Muutama vuosi myöhemmin rakennusta jatkettiin Stenbergin suunnittelemalla galleriaosalla.
-Raatihuoneen ja joen välissä sijaitseva pakkahuone valmistui 1858 (C.J.von Heideken, laajennus 1896 G.Nyström).Se peruskorjattiin 1977-81 Porin Taidemuseon käyttöön (K. Gullichsen). Jokirannassa sijaitseva puinen rantamakasiini on vuodelta 1896 (G. Nyström).