Pori

Ahlaisten kirkonkylä (Alakylä) ja Ylikylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Ahlaisten kirkonkylä on säilyttänyt erittäin hyvin perinteisen asunsa. Asutus jatkuu kirkonmäeltä toisaalta raitin varrella Ylikylään ja Sandön suuntaan, toisaalta alas kalasataman suuntaan. Kalasatamassa on säilynyt joukko vanhoja rantahuoneita. Sataman vieressä on Vaaksholma eli Rantakaupunki, jonka tiheä asutus on pienimuotoista. Ylikylän raitin varrella sijaitsee joukko edustavia rakennusryhmiä. Ylikylän ja Alakylän eteläpuolella avautuu alava viljelysmaisema.
-Ahlaisten puukirkko on rakennettu 1796. Ristikirkoksi se muutettiin1908 (J.Stenbäck). Kirkon vieressä on puinen kellotapuli vuodelta 1834 (IK/C.L. Engel).
-Malmgårdin säteri- ja ratsutilan päärakennus on vuodelta 1865 (rkm. Malén). Tiilinen karjarakennus on samanikäinen. Rakennusten ympärillä on vanha puisto. Raitin varrella sijaitseva makasiini on 1800-luvun alkupuolelta.
-Entinen kirkkoherranpappila on rakennettu vuonna 1865 (pastori Nordgren).
-Södergårdin tiilinen, valkoiseksi rapattu päärakennus on vuodelta 1862 (rkm. Malén). Lehtevän pihan toisella sivulla on vanha pirttirakennus. Kivinavetta on vuodelta 1874.
-Myös Larsgårdin päärakennus on 1860-luvulta.
-Kunnalliskodin puinen, jugendtyylinen päärakennus on valmistunut tämän vuosisadan alkupuolella.