Rauma

Vanha Rauma

Kuvaus:

Vanha Rauma on Suomen laajin vanha puukaupunkialue, joka on säilynyt suurilta kaupunkipaloilta. Katuverkosto on kehittynyt keskiajalta lähtien. Rakennuskantaan kuuluu 1700-luvun rakennuksia, mutta enin osa puurakennuksista on kuitenkin pystytetty 1800-luvulla. Yksittäisistä kiinteistöistä ovat huomattavimpia keskiaikaisen kirkon ja vanhan raatihuoneen lisäksi Pinnala, Kirsti, Marela ja Naol. Keskiaikaisen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot ja kirkkomaa ovat Vanhan Rauman itäosassa. Vanha Rauma on saanut suojeluasemakaavan 1981 ja joulukuussa 1991 se nimettiin Unescon World Heritage-kohteeksi.
-Pyhän Ristin keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1400-luvulla fransiskaaniluostarin kirkoksi.Kaksilaivaiseen kirkkosaliin liityvää kuoria koristavat 1500-luvun alussa tehdyt kalkkimaalaukset, joiden aiheet liittyvät Maria-kulttiin.Kirkon uusklassillinen torni valmistui 1816. Kirkko restauroitiin 1891 (E.Nervander). Lehtevää kirkkomaata ympäröi kiviaita, jossa on vanhat porttirakennelmat.
-Kaksikerroksinen kivinen raatihuone rakennettiin 1776 (C.F.Schröder - J.Schytt). Barokkisipuliin päättyvän tornin rakensi A.Wahlberg. Rakennus restauroitiin museokäyttöön 1976.