Juupajoki

Kopsamo - Sahrajärvi kulttuurimaisema

Kuvaus:

Kopsamon ja Sahrajärven rannoilla on kauniisti kumpuilevaa kulttuurimaisemaa. Vanha maantie kulkee luontevasti vesistön länsirannalla. Tien varrella on runsaasti kulttuurihistoriallisesti merkittävää ja perinteistä rakennuskantaa. Kirkon, Suomelan ja Pärrinaution lisäksi mainittakoon seurakuntatalon eteläpuolella oleva pieni hirsimökki, Kopsamon vanha kansakoulurakennus, Iso-Köllin rakennusryhmä Korkeakoskelle vievän tien risteyksessä, pappilan päärakennus vuodelta 1927, Maunulan päärakennus ja luhti sekä Sahrajärven kylässä Ala- ja Ylä-Sahran rakennusryhmät.
-Juupajoen puukirkko on rakennettu vuonna 1838. Pohjamuodoltaan kirkko on kahdeksankulmainen ja ulkokattona on lyhtyyn päättyvä särmäkartio. Kirkko liittyy siten 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuolen monikulmaisten kirkkojen ryhmään. Erillinen kellotapuli on vuodelta 1840. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.
-Seuratalo Suomela on rakennettu vuosisadan alussa.
-Pärrinaution vanhan kestikievaritilan punamullattu päärakennus on 1700-luvulta. Muu rakennuskanta on pääosin 1900-luvun alusta.