Kangasala

Kangasalan kirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Kangasalan kivikirkko rakennettiin Antti Piimäsen johdolla 1764-1767 (YIV, 1762). Malliltaan kirkko on länsitornillinen ristikirkko, jossa runkohuone on sakaroita leveämpi. Katonpäätteet ovat aumatut. Nykyinen torni muurattiin sortuneen tilalle 1799-1800. Kirkon sisätiloja on korjattu mm.1896 (J. Stenbäck),1955 ja 1988. Lehtevää kirkkomaata ympäröi vanha kivimuuri. Kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kangasalan Urkutehtaan punatiilinen tehdasrakennus vuodelta 1906. Nykyisin siinä on liiketiloja. Urkutehtailija Tulenheimon asuinrakennus on vuodelta 1895 ja entinen tehtaan konttori vuodelta 1919 (O-I. Meurman). Tapulinmäellä sijaitsee vanha pitäjänmakasiini, joka on sisustettu Kangasalan museon käyttöön 1951 (O-I. Meurman). Viereinen nuorisoseurantalo Pirtti on vuodelta 1905.