Kuhmalahti

Vehkajärven kylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Vehkajärven kyläläiset rakensivat oman kirkon Kirkkoharjulle 1841 (B. Hellén). Malliltaan kirkko on torniton pitkäkirkko, jonka pitkillä sivuilla ovat matalammat eteinen ja sakaristo. Pieni kaksinivelinen kellotapuli on samalta ajalta. Kirkon vieressä on pieni hautausmaa. Kylän vanha kansakoulu on tämän vuosisadan alusta. Kylän pohjoispäässä sijaitseva nuorisoseurantalo Touhula on rakennettu 1925. Ennen oman kirkon rakentamista kyläläiset pitivät jumalanpalveluksia vuorotellen suurimpien talojen kirkkotuvissa. Anttilan tilalla on säilynyt tällainen vanha kirkkotupa, joka on entinen päärakennus vuodelta 1793. Ala-Raukolan päärakennus on 1850-luvulta. Seurakuntasalina toimiva Lepoonin tilan päärakennus on 1800-luvun jälkipuolelta.